Het ligt niet voor de hand dat Marcel Wouda zwemtrainer blijft in het nationale trainingscentrum (NTC) in Eindhoven.

''Maar we willen hem niet kwijt, want Nederland loopt niet over van goede trainers'', zei directeur Jan Kossen van de zwembond KNZB vrijdag in het Radio 1-journaal.

Mogelijk gaat Wouda dan aan de slag in het andere NTC in Amsterdam. De bond spreekt na het weekeinde met Wouda over zijn toekomst.

De zwemtrainer kreeg donderdag onverwachts te horen dat olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo niet langer met hem wil samenwerken. ''De klik is er niet meer'', zei de tweevoudig winnares van goud in Londen. Wouda was overdonderd door het nieuws en koos ervoor even afstand te nemen.

Kromowidjojo gaat verder met Christiaan Sloof. ''Hij is een getalenteerde coach die veel progressie heeft gemaakt. Christiaan heeft bijvoorbeeld succesvol openwaterzwemmer Ferry Weertman begeleid.''

''Sloof krijgt het vertrouwen van Ranomi en wij zullen haar wensen inwilligen en haar goed faciliteren. We zullen kwaliteit om hem heen bouwen in Eindhoven'', aldus Kossen, die daarmee aangaf dat Sloof de aangewezen man is om de hoofdtrainer in Eindhoven te worden.

Heemskerk

''Deze keuzes zijn inherent aan de sport. Als er geen blindelings vertrouwen is tussen trainer en zwemster, dan moet je keuzes maken. Dat is goed, want je wilt resultaten over drie jaar op de Olympische Spelen in Rio'', zei Kossen. Hij erkende dat Femke Heemskerk ongewild nu ook een keuze moet maken. Heemskerk is speciaal naar het NTC in Eindhoven gekomen om bij Wouda te trainen. ''Als ze bij Marcel wil blijven, moet ze met hem mee.''

Nog dezelfde avond als Kromowidjojo maakte ook Bastiaan Lijesen bekend dat hij een punt zet achter de samenwerking met Wouda. Hij gaat eveneens door met Sloof. Kira Toussaint en Sharon van Rouwendaal besloten eerder dit jaar al te vertrekken bij Wouda.