AZ kwam donderdag zeer matig voor de dag in Astana tegen Sjachter Karagandy. Niet zonder geluk hield de club uit Alkmaar toch nog een punt aan de ontmoeting in het verre Kazachstan over (1-1).

Cijfermatig deed AZ best redelijke zaken. Halverwege de groepsfase heeft de formatie vijf punten verzameld, tegenover Sjachter Karagandy slechts twee. PAOK Saloniki won met 3-2 van Maccabi Haifa en is met zeven punten koploper in de groep. Maccabi Haifa heeft één punt.

Het was goed te zien waarom Sjachter Karagandy slechts één van de elf voorgaande wedstrijden in een zege vertaalde. Toch bracht de ploeg de Nederlandse houder van de KNVB-beker veelvuldig in de problemen. Want AZ had het lastig met de tamelijk orthodoxe speelwijze van de thuisclub.

Opvallend was dat Sjachter Karagandy vooral gevaarlijk werd als het in de buurt van het strafschopgebied van de opponent uit Alkmaar mocht ingooien. Doelman Esteban van AZ werd dan omringd door lange tegenstanders, van wie Nikolai Vasiljevic met afstand het beste kon koppen.

Inworp

De boomlange verdediger verlengde na elf minuten ook een lange inworp voor de voeten van Andrei Finontsjenko, die al vallend raak schoot (1-0). Het was een klein wonder dat AZ voor rust slechts een treffer moest incasseren. Vooral Sergei Chizjnitsjenko mocht zich aanrekenen dat hij niet scoorde.

De spits, met nummer 91 op de rug, stuitte tot twee keer toe op Esteban en presteerde het ook om de bal een meter voor het doel nog over de lat te schieten. Wat dat betreft kon de thuisploeg een voorbeeld nemen aan de effectiviteit die AZ na 26 minuten etaleerde.

Johann Berg Gudmundsson promoveerde in de 26e minuut de enige mogelijkheid voor rust tot de gelijkmaker. De counter was snel en doeltreffend, maar trainer Dick Advocaat had ongetwijfeld meer verwacht van zijn ploeg in het eerste bedrijf.

Ook na de hervatting was er voldoende aan te merken op het spel van AZ. Doelman Esteban voorkwam in de 47e minuut de 2-1 van Chizjnitsjenko. Hij moest nog vaker reddend optreden. AZ kreeg slechts nog een goede kans op een treffer. Die kon Aron Johansson niet verzilveren.