Sven Kramer begint het nieuwe schaatsseizoen, dat in het teken staat van de Olympische Spelen in Sotsji, vrijdag bij de Nederlandse afstandskampioenschappen met een duel tegen Jan Blokhuijsen.

Dat heeft de loting voor de vijf kilometer donderdag in Heerenveen bepaald. Kramer verdedigt op die afstand de titel.

Kramer en Blokhuijsen, die vorig jaar als tweede eindigde, komen in actie in de negende rit. Beiden reden vorig seizoen nog in dienst van TVM, maar Blokhuijsen besloot te vertrekken naar Corendon.

De mannen rijden vrijdag ook tweemaal de 500 meter. Michel Mulder was een jaar geleden de beste bij de NK. Dit keer schaatst hij in de elfde rit tegen Hein Otterspeer.

Jan Smeekens, die afgelopen seizoen historie schreef door als eerste Nederlander de wereldbeker te winnen op de kortste afstand, werd gekoppeld aan Stefan Groothuis. Ronald Mulder rijdt tegen Mark Tuitert.

Wüst

Voor de vrouwen staat op de eerste dag van de NK afstanden alleen de 1500 meter op het programma. Favoriete en titelverdedigster Ireen Wüst, die in Sotsji goud hoopt te halen op de 1000, 1500 en 3000 meter, lootte Laurine van Riessen. Zij staan ingepland voor race twaalf.

Lotte van Beek, vorig seizoen verrassend tweede, moet nu tegen Linda de Vries. Marrit Leenstra treft Jorien ter Mors.

Bij de NK afstanden zijn tickets te verdelen voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden. Voor elke afstand mag Nederland vijf schaatsers en vijf schaatssters afvaardigen.