Ranomi Kromowidjojo breekt met haar trainer Marcel Wouda. De samenwerking tussen de twee heeft nog geen jaar geduurd.

Beide partijen maakten dat donderdagavond op een persconferentie bekend.

Wouda was sinds november 2012 de trainer van Kromowidjojo. Hij was de opvolger van Jacco Verhaeren, die als technisch directeur aan de slag ging bij de KNZB.

Verhaeren maakte vorige week bekend per 1 januari 2014 de functie van hoofdcoach van de Australische zwembond te vervullen.

Kromowidjojo gaat aan de slag met Christiaan Sloof, de huidige assistent van Wouda.

"Vorige week heb ik het nieuws gehoord dat Jacco naar Australië vertrekt", begon Kromowidjojo haar verhaal. "Ook ik was verrast. Dat heeft me aan het denken gezet. Hoe zet ik de road naar Rio in? Ga ik dat op deze manier volhouden? Nee, dat denk ik niet."

Vertrouwen

"Ik heb geen volle honderd procent vertrouwen in de komende twee, drie jaar.  Daarom heb ik de beslissing genomen de samenwerking met Marcel stop te zetten."

De breuk met Wouda is volgens Kromowidjojo een gevoelskwestie. "De klik ontbreekt. Het klopte voor 99,9 procent en in topsport moet het honderd procent zijn."

"Waarom ik in Eindhoven blijf en niet met Jacco mee naar Australië ga? Omdat Jacco daar waarschijnlijk geen coach wordt. Dat is dus geen optie voor me. Mijn leven en mijn vrienden zijn ook in Eindhoven. Ik heb het buitenland wel overwogen, maar daar kies ik niet voor."

Overleg

Kromowidjojo zei ook nog overleg te hebben gehad met haar vriend Pieter van den Hoogenband. "Dat is wel iets wat je bespreekt in privésfeer. Zeker met iemand die weet wat je meemaakt. Ik heb het dus wel met Pieter besproken. Verder maak ik mijn eigen keuzes, maar hij steunt me er in. Het is in ieder geval iemand om mee te praten."

Wouda zei de breuk niet aan te hebben zien komen. "Het afgelopen jaar heb ik met volle overgave mezelf hier aan toegewijd. Met de volle honderd procent. Nu is de conclusie dat dat misschien niet genoeg is geweest. Het is een teleurstelling, maar ik vind het een begrijpelijke en moedige keuze van Ranomi."

Kromowidjojo, tweevoudig olympisch kampioene, won bij de WK goud op de 50 vrij en brons achter Cate Campbell op de 100 vrij.

Kira Toussaint en Sharon van Rouwendaal besloten eerder dit jaar te vertrekken bij Wouda.