De Franse profclubs gaan in het weekeinde van 30 november en 1 december staken. Reden is de onvrede over de 'superrijkenbelasting' van 75 procent die de regering wil invoeren.

"Er zal in het weekeinde van 30 november niet worden gevoetbald", aldus Jean-Pierre Louvel, de voorzitter van de UCPF, de Franse unie van profclubs. Het gaat om wedstrijden uit de Ligue 1 en 2.

Het Franse parlement besloot in 2012 dat mensen die minimaal één miljoen euro verdienen 75 procent inkomstenbelasting moeten betalen.

De Franse clubs vrezen dat ze de concurrentiestrijd met buitenlandse clubs verliezen nu de salarislasten zullen exploderen.

Als bijvoorbeeld Zlatan Ibrahimovic op zijn huidige salarisniveau van ongeveer tien miljoen euro netto wil blijven, zal Paris Saint-Germain hem op jaarbasis veertig miljoen euro bruto moeten betalen.

AS Monaco, dat sinds enkele jaren profiteert van de investeringen van de steenrijke Rus Dmitri Ribolovlev, ontspringt de dans omdat ze niet onder de Franse wetgeving valt.

Uitzondering

De Franse clubs hoopten lang op een uitzonderingspositie, maar afgelopen maand zei de Franse minister van sportzaken Valerie Fourneyron dat dit niet het geval zal zijn.

Louvel kondigde aan dat hij binnenkort met president François Hollande zal overleggen. "Het Franse voetbal is in gevaar. We zullen hem nogmaals vragen om een uitzonderingspositie."

Hij voelt zich in zijn protest gesteund door de Franse profliga LFP. "We steunen de clubs in hun plannen om te staken'', aldus Frédéric Thiriez, voorzitter van de LFP. "We snappen in welke situatie ze zitten.''