Als het aan Pieter van den Hoogenband ligt, worden er minder zwemnummers afgewerkt op de WK's en Olympische Spelen. Hij wil daarmee op lange termijn de zwemsport redden.

Dit schrijft de drievoudig olympisch kampioen in zijn column in De Telegraaf. De sport wordt volgens hem aantrekkelijker door minder afstanden te zwemmen.

"In veel andere olympische sporten zijn er sowieso veel minder kansen op eremetaal tijdens de Spelen. Less is more. Minder is meer."

In de plannen van Van den Hoogenband blijven alleen de 100 meter-nummers van alle slagen bestaan.

"Verder blijven de 50 en 200 vrij op het programma staan, omdat dat nu eenmaal de snelste slag is. De 400 wisselslag blijft bestaan voor de allrounders. En natuurlijk behouden we de estafettes 4 x 100 vrij en 4 x 100 wissel, voor het spektakel en om de beste ploeg (lees: het beste land) te duiden", schrijft de oud-zwemmer.

A4'tje

Van den Hoogenband stuurde na de WK 2011 al een A4'tje met verbeterpunten naar de internationale zwembonden. 

"In mijn plannen uit 2011 sneuvelde de 1500 meter. Maar meerdere stayers hebben me er na een inhoudelijke discussie van weten te overtuigen de historische en heroïsche mijl juist te handhaven."

Als Van den Hoogenband zijn zin krijgt, blijven er tien van de huidige twintig nummers over. De oud-zwemmer hoopt dat de Nederlandse zwembond KNZB zich sterk maakt voor de plannen bij zowel de Europese zwembond LEN als bij de wereldzwembond FINA.