Joost Luiten heeft zich af moeten melden voor de BMW Masters in China, het evenement dat donderdag is begonnen. De golfer kampt met een schouderblessure, zo meldt de organisatie.

Luiten had al sinds maandag klachten. ''Na het eten 's avonds kon ik vanwege een pijnlijke schouder m’n rechterarm eigenlijk niet meer optillen'', legde hij op zijn website uit.

''Dinsdag heb ik die schouder natuurlijk door de fysio's laten behandelen, maar ik was helaas daarna toch niet in staat om normaal ballen te slaan.''

De BMW Masters is de eerste van vier uit de zogeheten Final Series van de Europese Tour, waarin ruim dertig miljoen dollar (22 miljoen euro) prijzengeld wordt verdeeld.

De andere drie zijn de HSBC Champions, eveneens in Sjanghai, het Turkish Airlines Open in Antalya en tot slot het DP World Tour Championship in Dubai.

Luiten mag deelnemen aan deze toernooien dankzij zijn goede prestaties dit jaar. De 27-jarige Bleiswijker won in september het KLM Open en in juni het Oostenrijks Open.

Amerikaans podium

Na de eerste omloop is het podium in Sjanghai volledig Amerikaans. Luke Guthrie gaat aan kop met een knappe ronde van 65 slagen, zeven onder par.

Zijn landgenoot John Daly had drie slagen meer nodig om de achttien holes te voltooien. Peter Uihlein staat voorlopig derde, na een ronde van 69 slagen.

Rory McIlroy stelde enigszins teleur in China. De Noord-Ier ging rond in 71 slagen, 'slechts' één onder het baangemiddelde. De Zweed Henrik Stenson had zelfs een slag meer nodig dan McIlroy.