'Riis wint zaak van UCI over punten Contador'

Het internationaal sporttribunaal CAS acht de UCI-regel die erin voorziet dat renners de eerste twee jaar na een dopingschorsing geen World Tour-punten kunnen veroveren voor hun ploeg niet rechtsgeldig.

Dat berichten verschillende Spaanse media. Het was manager Bjarne Riis van Saxo-Tinkoff die de zaak eerder dit jaar onder de aandacht bracht van het CAS.

Zijn renner Alberto Contador won vorig jaar, vlak na zijn dopingschorsing, de Ronde van Spanje, maar de vele punten die de Spanjaard pakte telden niet mee voor de teamranking in de World Tour. Daardoor liep Riis bijna een licentie voor het hoogste niveau mis.

Manager Eusebio Unzue van Movistar sloot zich aan bij Riis. Unzue had dezelfde problemen met de van een schorsing teruggekeerde Alejandro Valverde.

Volgens het CAS worden teams en renners onder de huidige regelgeving dubbel bestraft voor dezelfde overtreding, hetgeen indruist tegen de code van het mondiale antidopingbureau WADA.

Omdat zowel Movistar als Saxo-Tinkoff dit seizoen in de breedte goed presteerde, hoefden beide equipes al niet te vrezen voor prolongatie van hun World Tour-status.

Lees meer over:

Transfercarrousel Formule 1

Transfercarrousel Formule 1
Welke coureur rijdt waar in 2019? En wie zijn in beeld voor welk stoeltje in de koningsklasse?
Tip de redactie