Peter Müllenberg heeft het woensdag in de kwartfinales bij de WK boksen in Almaty niet gered. 

De 25-jarige Tukker moest in de klasse tot 81 kilogram zijn meerdere erkennen in de ijzersterke Oezbeek Oybek Mamazoeloenov, de nummer vier van de plaatsingslijst. De huidige kampioen van Azië zegevierde met 3-0 (30-27, 29-28 en 29-28).

''Ik baal hier ontzettend van'', liet Müllenberg in een eerste reactie weten. ''Ik was er best dichtbij en ik had ook het gevoel dat het erin zat. Ik kende het grote belang van een goede start, maar helaas kon ik dat niet in de ring waarmaken.''

Müllenberg had het vanaf het begin moeilijk tegen Mamazoeloenov. Zowel de eerste als tweede ronde moest hij aan Mamazoeloenov laten.

''Peter was aanvankelijk niet actief en bepalend genoeg'', analyseerde zijn trainer-coach Hennie van Bemmel. ''Hij liet zijn tegenstander te vaak als eerste stoten en mede daardoor verloor hij beide ronden, al was hij in het tweede deel van de tweede ronde al beter op dreef.''

Beste acht

In de slotfase knokte Müllenberg zich nog knap terug in de wedstrijd. De nummer twee van de EK eerder dit jaar in Minsk schreef de derde ronde ook op zijn naam, maar aan een nederlaag viel voor hem niet meer te ontkomen.

Müllenberg bokste voor de eerste keer tegen Mamazoeloenov, die op de Aziatische kampioenschappen eerder dit jaar al te sterk bleek voor de nummer één van de wereldranglijst, Adilbek Nijazimbetov uit Kazachstan.

Met de klassering bij de beste acht van de wereld evenaarde de nieuwe kopman van Oranje de WK-prestatie van Hüsnü Kocabas tien jaar geleden in Thailand. ''We kunnen hier verder mee'', concludeerden Van Bemmel en Müllenberg gezamenlijk.