Wotherspoon gediskwalificeerd op 1000 meter bij trials

Jeremy Wotherspoon heeft zich, nadat hij er niet in slaagde om zich te plaatsen voor de eerste wereldbekerwedstrijden op de 500 meter, ook niet weten te profileren op de 1000 meter.

De 36-jarige Canadees, die drie jaar nadat hij stopte dit seizoen weer terug is op het ijs in de hoop zich te kwalificeren voor de Spelen in Sotsji, werd gediskwalificeerd op de 1000 meter bij de trials in Calgary.

"Ze zijn van mening dat ik op een ongeldige plek van baan verwisselde", zei Wotherspoon over de beslissing hem uit te sluiten. "Toen ik vroeger schaatste was dat toegestaan. Het is een nieuwe regel. Toen ik de blokjes weg trapte dacht ik al dat ik daarvoor gediskwalificeerd kon gaan worden."

De viervoudig wereldkampioen sprint zit desondanks niet bij de pakken neer. "Nu ik een aantal races heb gereden, heb ik een goed beeld van wat goed gaat en wat beter kan. Het is nu makkelijker voor me om een plan te maken waarmee ik verder kan."

De winst ging, net als eerder op de 500 meter, naar Jamie Gregg. Hij reed 1.08,36 en zette daarmee de snelste tijd van dit seizoen neer. Die was in handen van de Zuid-Koreaan Tae-Bum Mo (1.08,56). 

Achter Gregg hoefde William Dutton slechts 0,03 toe te geven met zijn tijd van 1.08,39. Gilmore Junio klokte de derde tijd op de kilometer: hij kwam in 1.08,63 over de streep.

Nesbitt

Bij de vrouwen verscheen Christine Nesbitt niet aan de start op de 1000 meter. De olympisch kampioene op die afstand is al in het bezit van een ticket voor de wereldbekerwedstrijden op de 1000 en 1500 meter. De schaatsmijl in Calgary zal ze echter wel gaan rijden.

Kaylin Irvine was op de 1000 meter de beste. Ze zette een tijd neer van 1.15,80. Daarmee bleef ze Kali Christ voor, die tweede werd in 1.15,97. Brittany Schussler legde beslag op de derde plaats. Ze reed de kilometer in 1.16,83.

Lees meer over:
Tip de redactie