Utrecht nog niet zeker van Tourstart in 2015

De Tour de France start in 2015 mogelijk in Utrecht. Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht is komende woensdag in Parijs bij de officiële presentatie van de Ronde van Frankrijk in 2014.

Hij zal daar intensief verder lobbyen om de start van de Tour in 2015 naar de Domstad te halen. ''Het is bekend dat we kandidaat zijn en heel graag de Tourstart in Utrecht willen'', zei een woordvoerster van de gemeente zaterdag.

Het AD meldde zaterdag dat de organisatie van de Tour de France al aan de gemeente heeft bevestigd dat Utrecht de 'Grand Départ' van het wielerspektakel in 2015 krijgt. ''Als we die bevestiging hadden, zouden wij het van de daken schreeuwen. Zover is het nog niet'', aldus de woordvoerster.

De gemeente Utrecht voert al tien jaar campagne om de start van de Tour binnen te halen. Dit voorjaar reserveerde de stad vijf miljoen euro voor de werving. Volgens het AD is tien miljoen nodig en is dat bedrag nog niet op tafel. 

''Over bedragen doen we geen mededelingen. Feit is dat we goede contacten hebben met de organisatie van de Tour en intensief lobbyen. Als het goed is, wordt in het najaar de startplaats bekendgemaakt.''

Utrecht was in 2010 dichtbij het beoogde doel, maar in dat jaar kreeg Rotterdam de voorkeur en was het wielerpeloton enkele dagen te gast in de Maasstad. In 2010 was Utrecht wel aankomstplaats van de eerste etappe van de Giro d'Italia.

De gemeenteraad vergadert eind deze maand over de geldkwestie.

Lees meer over:
Tip de redactie