PLATEAU DE BEILLE - Tyler Hamilton heeft zaterdag de Tour de France 2004 vaarwel gezegd. De Amerikaan, vooraf beschouwdals één van de favorieten, verloor vrijdag al veel tijd in deeerste bergetappe van de Tour. De coureur van Phonak kampte metrugklachten en stapte bij de bevoorrading af.

Eerder op zaterdag stapten twee andere klassementsrenners af.Zubeldia (5e in 2003) en Mentsjov (11e in 2003) zetten in dedertiende rit de fiets langs de kant. Datzelfde deed deOostenrijker Gerrit Glomser (Saeco).

Valpartij

Hamilton raakte eerder deze week, op weg naar Angers, betrokkenbij een valpartij. Sinds die crash klaagde hij over pijn in zijnrug. Die kwetsuur dwong hem tot opgave. Mentsjov, beste jongere inde Tour van vorig jaar, werd gekweld door pijn in een knie enstaakte daarom de strijd.

Het uitvallen van Hamilton was een zware klap voor Urs Freuler,de manager van Phonak. Het Zwitserse team was volledig gebouwd rondde Amerikaanse podiumkandidaat. "We hebben nog verscheideneopties", probeerde de oud-renner de moed erin te houden. "Navandaag gaan we bekijken of we ons op ritzeges richten of dat wenog iemand voor het klassement over hebben."

Freuler had de problemen zien verergeren. "Het ging al een paardagen slecht met Tyler. Sinds de val in Angers heeft hij last vanproblemen in zijn onderrug. Die waren in de glooiende ritten nogdraaglijk, maar op het moment dat er echt geklommen moest wordenkon Tyler geen enkele kracht zetten. Het ging gewoon niet meer."