NK allround en NK sprint dit seizoen in Olympisch Stadion

Het NK allround en NK sprint zullen dit seizoen worden gehouden in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Dat heeft de schaatsbond KNSB donderdagochtend bevestigd. Er komt tussen 1 februari en 2 maart een mobiele kunstijsbaan in het Olympisch Stadion te liggen.

Het NK allround en het NK sprint worden gehouden tussen 28 februari en 2 maart. Het zijn de eerste toernooien na de Winterspelen van Sotsji. Verder zullen er tal van evenementen plaatsvinden in het Olympisch Stadion.

Een van de initiatiefnemers voor het project 'De Coolste Baan van Nederland' is meervoudig allroundkampioen Rintje Ritsma. "Het 'Bislett' gevoel van vroeger gecombineerd met de wereld van nu, dat is uniek."

IJskast

Afgelopen maart kwam Ritsma voor het eerst naar buiten met het idee, dat volgens hem 'al een hele tijd in zijn ijskast' lag. Sindsdien zijn er 'heel veel gesprekken' gevoerd om alles rond te krijgen.

"Organisatorisch is dit een enorm project, er zijn heel veel mensen mee bezig. Het is mooi dat (sportmarketingbureau) House of Sports er in is gestapt. Zij hebben onderzoek gedaan, onder meer met het stadion, de gemeente Amsterdam en partijen als NOC*NSF en de KNSB."

De hoop is dat alle Nederlandse toppers, een week na de Winterspelen van Sotsji, aan de start zullen staan in Amsterdam. "Dat hangt ook van het succes af bij de Spelen", zegt Ritsma. "Maar Sven Kramer heeft al aangegeven hier zeker te willen schaatsen en dat geldt ook voor Ireen Wüst."

Een sfeerimpressie (copyright: CBvNL):

 

De KNSB hoopt het schaatsen dichter bij de mensen te brengen door de toernooien toe te wijzen aan het Olympisch Stadion. Dit was afgelopen jaar een van de belangrijkste punten in een uitgewerkte visie over de toekomst van het schaatsen.

"Dit willen we doen via belevings- en inspiratievolle podia met als doel jong en oud nog meer plezier laten beleven aan het schaatsen. We willen samen met onze topsporters en partners de harten van de fans raken", aldus Paul Sanders, algemeen directeur van de schaatsbond.

De stadioncapaciteit op de drie wedstrijddagen bedraagt ruim 15.000 zitplaatsen per dag.

NUwerk

Tip de redactie