Verhaeren bevestigt vertrek naar Australië

Jacco Verhaeren heeft zijn vertrek naar de Australische zwembond bevestigd. De 44-jarige Nederlander begint in januari aan zijn werkzaamheden als hoofdcoach in Australië.

"Het Australische zwemmen heeft in de hele wereld een goede reputatie. Het stemt me bijna nederig dat ik in deze rol met alle coaches en zwemmers mag werken", zegt Verhaeren op de website van de Australische zwembond.

Verhaeren was technisch directeur van de Nederlandse zwembond. Daarvoor fungeerde hij jarenlang als coach van onder anderen Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo. Met zijn pupillen veroverde hij liefst tien keer olympisch goud.

"Nederland is een klein zwemland dat keihard werkt om het uiterste uit de mogelijkheden te halen. We hebben aardig wat succes gehad door ons te focussen op de technische elementen. Ik kijk ernaar uit om de atleten en coaches in Australië te helpen met het behalen van hun doelstellingen."

Donderdagochtend geeft Verhaeren een persconferentie in Nederland om zijn vertrek nader toe lichten.

Wereldklasse

John Bertrand, de voorzitter van de Australische zwembond, noemt de Nederlander een coach van absolute wereldklasse.

"Om de beste ter wereld te worden is een aantal zaken vereist, daaronder valt ook het hebben van trainers van het hoogste niveau. Wij vinden waarden als respect, goede communicatie, vertrouwen, integriteit en transparantie heel belangrijk. Jacco leeft volgens die waarden."

Verhaeren kiest met Australië voor een groot zwemland, dat bij de laatste Olympische Spelen ondermaats presteerde. De Australische zwemmers pakten in Londen slechts één keer goud, het slechtste resultaat in 36 jaar.

In een onafhankelijk rapport werd nadien geconcludeerd dat verschillende teamleden zich hebben misdragen in de aanloop naar de Spelen. Ze zouden zich onder meer niet hebben gehouden aan de avondklok en schuldig hebben gemaakt aan drank- en medicijnmisbruik.

Eerste taak

Verhaeren gaat werken onder Michael Scott, de technisch directeur van de Australische bond. Zijn eerste taak is de zwemmers optimaal voor te bereiden op de Commonwealth Games (Gemenebestspelen) in Glasgow, in juli en augustus, en de Pan-Pacifische zwemkampioenschappen van eind augustus in Gold Coast.

''Technisch gezien behoren de Nederlandse zwemmers al een tijdje tot de besten ter wereld, met hun starts, keerpunten en vooral de wissels in de estafettes'', zo prees Scott het werk van Verhaeren. ''Jacco heeft daar een grote rol in gespeeld.''

Bekijk beelden van de persconferentie:

Opinie: Verhaeren deed het op 'zijn' manier

Veldhuis: 'Ze gaan Verhaeren zeker missen bij de KNZB'

Hendriks: 'Vertrek Verhaeren is grote schok'

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie