Technisch directeur Verhaeren vertrekt bij zwembond

Technisch directeur Jacco Verhaeren vertrekt per 1 januari 2014 bij de KNZB.

Volgens Maurits Hendriks gaat de 44-jarige Verhaeren bij de Australische zwembond aan de slag als hoofdcoach, zo meldde de technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF woensdag bij de NOS. "Er ligt in Australië een grote sportieve uitdaging op hem te wachten'', aldus Hendriks.

Verhaeren was sinds 2006 als technisch directeur in dienst van de KNZB. De Brabander was ook coach van onder meer Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo die onder zijn leiding meerdere malen olympisch kampioen werden. Vorig jaar riep een vakjury Verhaeren uit tot gouden olympische coach van Londen 2012.

Eind vorig jaar besloot Verhaeren al te stoppen als coach. Hij verlengde toen wel zijn contract als technisch directeur bij de KNZB tot en met de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Bezorgd

Verhaeren liet zich in augustus na de wereldtitelstrijd in Barcelona al lichtelijk bezorgd uit over de toekomst van het topzwemmen in Nederland. Volgens hem was Nederland nog steeds te veel afhankelijk van één of twee grote namen. ''Dat is al jaren zo en dat zal niet snel veranderen'', liet hij weten. ''De top is en blijft smal.''

Onder leiding van Verhaeren werden er in 2006 twee nationale trainingscentra opgezet, in Eindhoven en Amsterdam. Inmiddels zijn daar ook regionale trainingscentra aan gekoppeld. Deze plannen hebben echter nog niet tot een goede doorstroom van talenten gezorgd.

Volgens Verhaeren was dit ook niet genoeg. Hij nam daarom begin dit jaar afscheid van zijn baan als coach om zich volledig voor de Nederlandse zwemtoekomst in te zetten. Verhaeren wilde dat het schoolzwemmen een veel belangrijkere rol zou gaan spelen in het ontdekken van talenten. Dat project zal hij door zijn vertrek echter niet zelf verder kunnen begeleiden.

Rapport

Verhaeren kiest met Australië voor een groot zwemland, dat bij de laatste Olympische Spelen ondermaats presteerde. De Australische zwemmers pakten in Londen slechts één keer goud, het slechtste resultaat in 36 jaar.

In een onafhankelijk rapport werd nadien geconcludeerd dat verschillende teamleden zich hebben misdragen in de aanloop naar de Spelen. Ze zouden zich onder meer niet hebben gehouden aan de avondklok en schuldig hebben gemaakt aan drank- en medicijnmisbruik.

Hendriks: 'Vertrek Verhaeren is grote schok'

Veldhuis: 'Ze gaan Verhaeren zeker missen bij de KNZB'

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie