NOC*NSF volgt rel met Rusland op de voet

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF houdt nauwlettend in de gaten wat er momenteel speelt op diplomatiek vlak tussen Nederland en Rusland.

''We volgen de situatie op de voet'', aldus een woordvoerder van het Nederlands Olympisch Comité. Volgens de sportkoepel zijn er vooralsnog geen extra beveiligingsmaatregelen getroffen.

De Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch werd dinsdagavond in zijn huis in Moskou mishandeld. Eerder werd een Russische diplomaat in Den Haag door Nederlandse agenten gearresteerd, ondanks zijn onschendbare status.

''Wij vinden het belangrijk om de situatie in de gaten te houden met het oog op de komende Spelen, maar ook vanwege de voorbereidingen'', zo gaf NOC*NSF te kennen.

''Er zijn nu al mensen naartoe en met hen zijn we in gesprek gegaan om ze op te hoogte te stellen wat er speelt tussen beide landen. We zien natuurlijk wel dat de relatie tussen beide landen iets achteruit gaat en het is handig dat ze daarvan op de hoogte zijn."

Toch verwacht het comité dat de huidige rel weinig gevolgen zal hebben voor de Nederlandse sporters die aan de Spelen mee gaan doen.

''De samenwerking met de organisatie in Sotsji verloopt juist goed en lijkt ook los van de rel te staan. De Spelen vinden in een soort geïsoleerde omgeving plaats. De organisatie is op zich hetzelfde als wanneer het evenement in een ander land werd gehouden.''

Zorgvuldiger

Vanuit Nederland wordt al langer kritiek geuit op de maatschappelijke situatie in Rusland, met name wat betreft de recent aangenomen antihomowetgeving.

Snowboardster Cheryl Maas gaf onlangs aan dat het Internationaal Olympisch Comité organiserende landen zorgvuldiger moet selecteren.

Maas: 'IOC moet beter nadenken waar het de Spelen organiseert'

Lees meer over:
Tip de redactie