Coach Bolt baalt van insinuaties over doping

Glen Mills, de trainer van Usain Bolt, vindt dat Jamaica ten onrechte in een kwaad daglicht wordt gesteld door het mondiale antidopingbureau WADA.

Het antidopingbureau maakte maandag bekend dat het een onderzoek zal uitvoeren naar de dopingcontroles op Jamaica. In de aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 zou het Jamaicaans antidopingagentschap JADCO nauwelijks tests hebben uitgevoerd.

"Vanwege alle successen wordt Jamaica onder vuur genomen", stelt Mills, die ook Yohan Blake en Warren Weir coacht, in The Guardian. "Niemand wil zien dat de dominantie van Jamaica op de sprint aanhoudt. Ik heb verschrikkelijke artikelen gelezen. Journalisten insinueren allerlei dingen over Bolt."

Dit jaar testten liefst zes Jamaicaanse atleten, onder wie Asafa Powell en Veronica Campbell-Brown, positief.

"Dat ging om stimulantia. In andere landen worden atleten gepakt op steroïden, maar daar worden geen sensatieverhalen van gemaakt. Iedereen is ons nu aan het zoeken. De waarheid is dat ons succes het resultaat is van hard werk, excellente coaches en het optimaal gebruikmaken van faciliteiten die niet van wereldklasseniveau zijn."

Mills vindt dat het WADA begrip moet opbrengen voor de Jamaicaanse situatie. "Ons antidopingprogramma is hartstikke nieuw. De landen die qua prestaties op de baan op ons niveau zitten liggen jaren voor in de strijd tegen doping. Zij hebben meer expertise en ervaring."

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie