Chili, Ecuador en Honduras veroveren WK-ticket

Chili, Ecuador en Honduras hebben zich in de nacht van dinsdag op woensdag geplaatst voor het WK van volgend jaar in Brazilië. Uruguay en Mexico werden veroordeeld tot de play-offs.

Chili en Ecuador hadden tijdens hun onderlinge duel in Santiago beide aan een punt genoeg voor een WK-ticket, maar een salonremise bleef uit: 2-1.

De thuisploeg zocht meteen de aanval en via treffers van Alexis Sanchez en Gary Medel stond het bij rust 2-0. Een kwartier na rust maakte Felipe Caicedo de aansluitingstreffer, na een lange rush van Antonio Valencia. Ondanks een slotoffensief van Ecuador hield Chili stand.

Ecuador zag Uruguay in punten langszij komen, maar haalt rechtstreeks het WK dankzij een beter doelsaldo. Uruguay boekte dinsdag een knappe 3-2 zege op Argentinië, waar Lionel Messi ontbrak vanwege een blessure.

De nummer vier van het vorige WK gaf tot twee keer toe een voorsprong uit handen: Maxi Rodriguez maakte treffers van Cristian Rodriguez en Luis Suarez ongedaan. Een goal van Edinson Cavani vijf minuten na rust besliste de confrontatie.

Uruguay duelleert in november met Jordanië om een WK-ticket. Argentinië en Colombia waren in de Zuid-Amerikaanse zone al zeker van deelname.

Noord- en Midden-Amerika

Honduras legde achter de Verenigde Staten en Costa Rica beslag op de derde plaats in de Noord- en Midden-Amerikaanse zone en daarmee een WK-ticket.

De formatie van bondscoach Luis Fernando Suarez had aan een 2-2 gelijkspel tegen Jamaica voldoende voor een plaats op de mondiale eindronde. Carlo Costly en Maynor Figueroa waren trefzeker voor Honduras, dat ook in 2010 al deelnam aan het WK.

Mexico eindigde ondanks een 2-1 nederlaag tegen Costa Rica als vierde in de groep en speelt in november een play-off met Nieuw-Zeeland.

Panama leek op weg naar de vierde positie, maar het gaf in de slotfase een 2-1 voorsprong uit handen tegen de Verenigde Staten. AZ-speler Aron Johannsson zorgde diep in blessuretijd voor de eindstand: 2-3.

Tip de redactie