AMSTERDAM - De 23-jarige Feiko L. uit Meppel en de 27-jarige Patrick Z. uit Almere mogen zich twee jaar lang tijdens wedstrijden van Ajax niet ophouden binnen een straal van 1,2 kilometer vanaf de middenstip van het ArenA-stadion in Amsterdam. Tijdens de rust van de wedstrijden van het eerste elftal van Ajax moeten zij zich melden bij een politiebureau in hun woonplaats.

Samen met een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken is dit de straf die de rechtbank in Amsterdam hen vrijdag oplegde, omdat zij op 15 april het veld oprenden na de wedstrijd Jong Ajax - Jong Feyenoord. Zij zaten bij een groep van tientallen Ajax-aanhangers die spelers van Feyenoord belaagden, schopten en klappen uitdeelden. Slechts twee van hen moesten vrijdag voor de rechter verschijnen. Tegen de andere raddraaiers vond justitie niet voldoende bewijs.

'Tikkie'

De twee relschoppers hadden na de onlusten al een stadionverbod van vier jaar van de KNVB aan hun broek. Ook kregen zij van de voetbalbond een boete van 450 euro. Z. zei tegen de rechter juist het veld op gelopen te zijn om de andere hooligans, "jonge jongens met hun capuchon op en met een bepaalde blik in hun ogen, van het snuiven, spuiten en drinken'', tegen te houden. Toen Feyenoord-speler Lazovic hem zou hebben bespuugd, werd hij boos en gaf hij de speler "een tikkie met de schoen''. Hier was sprake van noodweer, betoogde zijn advocaat G. Hamer tevergeefs.

L. deed mee met de anderen, verklaarde hij. "Ik was buiten mijn zinnen.'' Hij maakte een schoppende beweging richting een Feyenoord-speler, maar raakte hem niet. De kok uit Meppel is een keer eerder betrokken geweest bij "voetbalvandalisme''. In de ArenA kalkte hij "Groeten uit Meppel'' en kreeg daarvoor een boete van 25 euro. De Ajax-aanhanger betuigde spijt en zou volgens zijn advocaat J. Niemer de rest van zijn leven nooit meer naar een dergelijke wedstrijd willen gaan.

De straf van de rechtbank kwam overeen met de eis van officier van justitie A. Bennis, die sprak van "een nieuw dieptepunt op het gebied van supportersgeweld''. Het is volgens hem nog niet eerder voorgekomen dat agressie tijdens of na voetbalwedstrijden gericht was tegen spelers en de trainer. Volgens de rechter hebben de raddraaiers het plezier om sport te kijken of te beoefenen met hun actie "ernstig vergald''.

Spelers als Van Persie, De Nooijer en Lazovic liepen destijds rake klappen op en moesten rennen voor hun leven. De Chileense voetballer Jorge Acuna werd opgenomen in het ziekenhuis met een zware hersenschudding. De politie hoorde 37 mensen die op het veld aanwezig waren. Vijf verdachten zijn aangehouden, waarvan er drie vrijuit gingen.