Luijkx hoopt nog steeds op terugkeer in World Tour

Vacansoleil-DCM was dinsdag in de Ronde van Peking voor het laatst actief in de World Tour. Manager Daan Luijkx neemt met pijn in het hart afscheid van de ploeg die vijf jaar lang één van de gezichten van het Nederlandse wielrennen was.

"Dit is een heel moeilijke dag, vooral omdat de helft van het personeel tot nu toe geen werk heeft. Er stoppen in totaal zes wielerploegen. Dat is zes keer 25 renners en het is onmogelijk om die allemaal onderdak te geven", aldus Luijkx tegen NUsport.

De afgelopen maanden deed Luijkx er nog alles aan om de ploeg te redden door een sponsor te vinden. "We zijn niet de enige die dat niet is gelukt, maar dan blijft het nog heel triest. Als we kijken naar de laatste twee jaar, is alleen Belkin ingestapt."

Luijkx benadrukt daarnaast dat diverse wielerploegen nog op zoek zijn naar een tweede geldschieter. Hij wist eigenlijk na de Tour al dat Vacansoleil zou verdwijnen. "In de Tour was het nog heel spannend, zijn we er een paar keer heel dichtbij geweest. In Parijs wist ik dat het over was."

Risico

Gevraagd naar wat Vacansoleil heeft betekend voor het Nederlandse wielrennen, kijkt Luijkx vooral naar de talenten die een kans kregen. "Per jaar werden bij ons twee Nederlanders beroepsrenner en die plekjes zullen we gaan missen. Ook een aantal goede renners zullen we gaan missen. Daarnaast waren wij toch het team dat bekend stond om aanvallen."

De afgelopen tijd wilde Vacansoleil die avontuurlijke rol inruilen voor de ambitie om serieuze kanshebber in klassementen te worden. "Wij waren het team om in 2014 een stap te maken en die hebben we niet kunnen zetten. We wisten natuurlijk vooraf dat we een risico liepen, dus hielden er altijd rekening mee."

Luijkx is voorlopig nog bezig alle lopende zaken van dit seizoen af te wikkelen, maar blijft vastbesloten om terug te keren in de wielersport. "Ik heb nog een aantal leads en contacten. Dat wil ik straks weer oppakken. Ik wil heel erg graag met een nieuw team in de middenmoot van de ProTour uitkomen. En daarna weer naar de World Tour."

Lees het uitgebreide interview met Luijkx op NUsport

Lees meer over:
Tip de redactie