Internationale skifederatie in protest bij 'winters' WK voetbal

De internationale skifederatie FIS zal niet zonder slag of stoot accepteren dat het WK voetbal van 2022 in Qatar naar de winter wordt verplaatst.

Dat kondigde voorzitter Gian-Franco Kasper van de FIS dinsdag aan.

"We gaan ons niet bemoeien met het besluit van de wereldvoetbalbond FIFA, dat hoort niet'', aldus Kasper. "Maar als het WK naar de winter gaat, dan gaan we daar mogelijk wel tegenin.''

De FIFA kondigde begin oktober aan in ieder geval niet voor het WK van komend jaar in Brazilië een beslissing te nemen over Qatar 2022. In de zomer stijgt de temperatuur in het Arabische land soms tot boven de 50 graden Celsius.

Ook in de Verenigde Staten is er al veel onrust ontstaan over een mogelijke verhuizing van het WK naar de winter. De finale van de eindronde is mogelijk op 6 februari 2022.

Op die dag is ook de Super Bowl, een combinatie die de televisiezenders niet zien zitten. De televisiecontracten voor beide evenementen zijn al afgesloten.

Spelersvakbond

Volgens de Nederlandse secretaris-generaal Theo van Seggelen heeft de spelersvakbond FIFPro niet gedreigd met een boycot van het WK in Qatar als het evenement in de zomer wordt gehouden.

Eerder had vicevoorzitter Philippe Piat dit volgens persbureau Reuters wel gezegd. ''Hij is verkeerd geciteerd'', aldus Van Seggelen.

''Er is geen reden voor een boycot'', vervolgt Van Seggelen. ''FIFA is bezig met het vinden van een oplossing en wij werken mee aan het creëren van een situatie waarin de wensen van onze leden worden gerespecteerd en ze maximaal worden beschermd.''

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie