LA MONGIE - Lance Armstrong heeft vrijdag in de allereerste Pyreneeënrit de Ronde van Frankrijk alweer naar zijn hand gezet. De uitdagers Jan Ullrich en Tyler Hamilton gingen ten onder aan het door de US Postals ingezette geweld. De Italiaan Ivan Basso mocht in La Mongie de rit winnen.

Dat was niet alleen een sportieve geste volgens het verdeel-en-heers-principe. Armstrong is zeer begaan met het lot van Basso's moeder, een kankerpatiënte voor wie de Amerikaanse overlever zelfs op zoek is naar een dokter. "Ik heb de ritzege niet weggegeven", zei de Amerikaan, nu tweede in het klassement achter de Fransman Voeckler.

Ullrich zag zijn Texaanse 'rivaal' z'n slag slaan

Wat zou Armstrong zich druk maken om de ritzege op de flanken van de Tourmalet als hij zojuist zijn voornaamste concurrenten een stevig pak slaag heeft gegeven? Hamilton, in vele opzichten een imitator van zijn land- en voormalig ploeggenoot, moest al vroeg in de slotklim lossen en verloor liefst 3.27 op Armstrong. Ullrich raakte even later het spoor kwijt en reed met een holle blik naar de twintigste plaats, op 2.30 van zijn rivaal.

Slechte dag

T-Mobile-baas Godefroot was volkomen uit het lood geslagen, Ullrich zelf deed nog opvallend luchtig. "Ik had een slechte dag. Dat merkte ik al in de beklimming van de Aspin. Ik ben teleurgesteld in mezelf, maar er waren favorieten die het vandaag nog lastiger hadden. Ik geloof niet dat dit mijn ondergang is", sprak de Duitse Tourhoop, die zich voorbijgestreefd zag door land- en ploeggenoot Andreas Klöden. "Ik heb geen probleem voor hem te rijden, we zullen er eens over praten." Van Hamilton werd na afloop niets vernomen. De klap moet hard aangekomen zijn.

Slotklim

De slotklim werd ingezet door Michael Rasmussen, die op de Aspin de aanval had geopend. De Rabo-Deen was kansloos op het moment dat achter hem grote namen sneuvelden. De Portugees Azevedo wierp zich op als superhelper van Armstrong, tot de Amerikaan zelf de kop overnam. "Azevedo was vandaag de beste man in koers", meende "The Boss", die bij vier van zijn vijf vorige Tourzeges steeds de eerste bergrit benutte om zijn tegenstanders te pijnigen.

Alleen vorig jaar slaagde Armstrong niet in die opzet, waardoor de Tour de spannendste editie sinds jaren beleefde met Ullrich als serieuze uitdager. Van zo'n hoofdrol lijkt de Duitser dit jaar ver verwijderd.