Bondscoach Louis van Gaal kijkt uit naar de ongetwijfeld kolkende en misschien zelfs wel vijandige sfeer die er dinsdag zal hangen in het Sükrü Saracoglu-stadion van Istanbul. 

''Het is interessant om te zien hoe de jongens die dit nog niet zo vaak hebben meegemaakt, daarmee omgaan. Daarom is deze wedstrijd ook heel belangrijk, in Brazilië zal de sfeer niet anders zijn'', zei Van Gaal in zijn vooruitblik op het WK-kwalificatieduel van Oranje met Turkije.

Als trainer van Ajax koos Van Gaal er bij een Europese uitwedstrijd tegen Besiktas voor om dicht in de buurt van het stadion te gaan zitten. ''Dat deden we expres, zodat de jongens sneller in de beleving van de wedstrijd zouden komen. Om 8 uur 's ochtends begint het tromgeroffel namelijk al."

"Het publiek hier in Turkije is ongelooflijk. Als voetballer vond ik dat zelf prachtig, ik had er niet zo'n moeite mee. Op dit moment merk ik ook niets aan de groep, maar dat moet je nooit als waarheid opvatten. Morgen is pas de dag van de waarheid.''

Roemenië

Van Gaal adviseerde de Turkse journalisten hun geld te zetten op Roemenië. Volgens de bondscoach van Oranje maken de Roemenen de meeste kans als tweede te eindigen in groep D.

''En weet je waarom? Omdat wij Turkije gaan verslaan. Althans, daar gaan we ons best voor doen'', zei Van Gaal met een kwinkslag toen hij allerlei vragen van de Turkse pers moest beantwoorden.

Zowel Turkije als Roemenië heeft zestien punten uit negen wedstrijden, de Turken staan op basis van een beter doelsaldo momenteel tweede. De rode brigade van Fatih Terim ontvangt dinsdag groepswinnaar Nederland, Roemenië speelt tegen Estland.

''Toen wij onze eerste wedstrijd tegen Turkije speelden, zei ik al dat zij na Nederland de beste in deze groep zijn. Het grappige is dat ze nu tweede staan. Aan de andere kant is het ook wel grappig dat ik het zomaar fout kan hebben, omdat wij heel graag van Turkije willen winnen om punten te scoren voor de wereldranglijst.''