
'IOC moet beter nadenken waar het de Spelen organiseert'
Door Anne Joldersma
De 29-jarige Maas heeft zich reeds geplaatst voor de Spelen. Ze komt komende winter in actie op het onderdeel slopestyle.
Een boycot is voor de Nederlandse in principe niet aan de orde. Maas zei maandag wel dat als er een oproep tot een boycot komt, zij erover zal nadenken zich daarbij aan te sluiten.
"Als je zoiets doet, moet iedereen meedoen, het gaat namelijk om mensenrechten. Dat gaat verder dan alleen homoseksualiteit. Als alleen homo's overgaan tot een boycot, dan helpt dat niet."
Maas is getrouwd met de Noorse snowboardster Stine Brun Kjeldaas, met wie ze ook een dochter heeft. Ze maakt zich grote zorgen om wat er momenteel in Rusland gebeurt. "Dit is een heel zorgelijke zaak."
Kritischer
Ruim twee maanden geleden zei Maas al tegen NUsport dat ze niet naar Sotsji zal afreizen als ze zich niet welkom voelt. Maar de kans is klein dat ze dat daadwerkelijk doet. "Als ik niet zou gaan, wie heb ik daarmee? Helemaal niemand. Zeker de Russen niet."
''Ik vind vooral dat het IOC voortaan beter moet nadenken waar het de Spelen wil organiseren. Dat moeten ze niet doen in landen waar bepaalde bevolkingsgroepen worden uitgesloten, zoals in Rusland het geval is. Met de keuze voor Rusland doet het IOC een stap terug in de tijd. Rusland leeft in het verleden terwijl naar de toekomst moet worden gekeken.''
"De Spelen zijn een grote marketingtool voor een land'', ging Maas verder. "Dan vind ik dat het IOC kritischer moet zijn bij het kiezen van een land. Wanneer daar vrijheden worden geschonden, dan moet het IOC kunnen zeggen: we gaan er niet naartoe."
Ze wil zich echter op haar sport richten en geen 'uithangbord' worden in deze zaak. "Ik ben gewoon snowboarder, dat is mijn baan en dat is waar ik mij mee bezighoud. Maar als ernaar gevraagd wordt, geef ik altijd mijn mening. Ik houd me aan de spelregels van het NOCNSF. Dat heeft heeft duidelijk gezegd dat het niet de bedoeling is dat we actie gaan voeren."
Richtlijnen
Een woordvoerder van NOCNSF laat net als Wopke de Vegt, de technisch directeur van de Nederlandse Ski Vereniging, weten dat met de 'betreffende atleten' gesproken is. Er zijn hen geen regels opgelegd met betrekking tot wat ze wel en niet mogen zeggen, wel heeft NOCSNF advies gegeven hoe hiermee om te gaan.
NOCNSF neemt het standpunt in dat elke atleet zelf oud en wijs genoeg is om te weten wat hij of zij wel of niet kan zeggen. Het is niet zo dat het IOC, bij wie de sporters tijdens de Spelen onder contract staan, hen verbiedt om over de Russische anti-homowetgeving te praten.