LONDEN - De voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en het Caraïbisch gebied, Concacaf, stuurt aan op een crisis in de wereldvoetbalbond FIFA. De bond riep maandag secretaris-generaal Michel Zen-Ruffinen van de FIFA op onmiddellijk ontslag te nemen.

De klacht luidt dat Zen-Ruffinen tegen de wensen van voorzitter Sepp Blatter en het uitvoerend comité is ingegaan en zich met de zaken van de Concacaf bemoeide. Dat mocht hij volgens de regels niet.

Chuck Blazer, de secretaris-generaal van de Concacaf-zone, diende een officieel protest in. Als Zen-Ruffinen niet opstapt, moet de FIFA hem schorsen, schreef Blazer.

Het geschil draait om het voorzitterschap van Concacaf. Blazer en de zittende preses Jack Warner bepaalden dat de Mexicaan Edgardo Codesal bij de verkiezing op 20 april geen gooi mag doen naar de functie, omdat hij een betaalde kracht van de bond is. De wereldbond FIFA oordeelde dat het een interne kwestie betreft die de Amerikanen zelf moeten oplossen.

Zen-Ruffinen besloot op eigen houtje anders. Hij claimde dat vanuit Mexico het verzoek was gekomen de zaak te onderzoeken en schakelde FIFA's juridische afdeling in.

De kwestie heeft de gemoederen verhit, juist nu de FIFA volgende maand zelf een nieuwe voorzitter kiest. De zittende man Sepp Blatter neemt het op tegen de Afrikaanse tegenkandidaat Issa Hayatou.