WADA onderzoekt dopingcontroles op Jamaica

Het mondiale antidopingagentschap WADA begint een onderzoek naar de dopingcontroles op Jamaica in de maanden voorafgaand aan de Olympische Spelen van 2012.

Dat bericht AP. Aanleiding zijn de uitspraken van Renee Anne Shirley, de voormalige directeur van het Jamaicaanse antidopingagentschap JADCO. Zij verklaarde onlangs dat er gedurende een lange periode in 2012 niet werd getest op het eiland in het Caribisch gebied.

JADCO-voorzitter Herbert Elliott beschuldigde Shirley van het verspreiden van leugens. "Ze is een Judas en een beetje dement."

Het WADA denkt daar anders over. "Er was een periode, ik weet niet precies hoe lang, dat er geen effectieve werkwijze was. Geen testen, misschien één of twee. Ja, daar maken we ons zorgen over", stelt WADA-directeur David Howman.

Jamaica won in Londen liefst acht van de twaalf individuele medailles op de sprint. Usain Bolt prolongeerde zijn titel op de 100, 200 en 4x100 meter estafette. 

De wereldrecordhouder op de sprintnummers moest wel degelijk dopingtests afleggen in de aanloop naar de Spelen. De mondiale atletiekfederatie IAAF meldde eerder dit jaar dat de topatleten uit Jamaica vaak zijn gecontroleerd, Bolt minimaal twaalf keer.

Lees meer over:
Tip de redactie