Erben Wennemars heeft zaterdag bij de IJsselcup in Deventer een startbewijs voor de NK afstanden, dat over twee weken in Thialf verreden wordt, veiliggesteld.

Door Anne Joldersma

De tweevoudig wereldkampioen sprint eindigde op de 1500 meter in een tijd van 1.52,92 als vierde achter onder meer winnaar Thomas Krol (die 1.52,46 klokte) en Rhian Ket, maar dat duo beschikte al over een ticket voor de NK afstanden. Ook Jos de Vos was sneller dan Wennemars. Hij pakte het eerste van de drie startbewijzen.

Voorafgaand aan de wedstrijd zei de 37-jarige Wennemars nog niet te weten of hij de NK zou gaan rijden, mocht hij een startbewijs afdwingen. Na afloop twijfelde hij nog steeds enigszins over zijn deelname. "Ja, ik denk dat ik de NK ga rijden, maar ik weet het nog niet zeker."

"De tijd viel me in ieder geval niet tegen. Het was een vlakke race, maar ik kon in het begin niet sneller. Dan rijd je ook vlakker." Wennemars, die afgelopen week bekendmaakte terug te keren op het ijs nadat hij in 2010 stopte, genoot van zijn wedstrijd. "Het was leuk hier vandaag te staan. Het was mooi en ik denk dat ik nog harder kan."

Wennemars was echter wel reëel over zijn deelname in Thialf. "Als ik over twee weken de NK rijd, ben ik opvulling. Ik doe niet mee met de jongens die om de World Cup-tickets strijden. Ik wil ook helemaal geen World Cup rijden. Waarom ik hier rijd? Voor de lol, daar zit geen ander doel achter. Ik rijd omdat ik van het schaatsen houd."

Van der Weijden

Bij de dames ging de winst op de 1500 meter naar Annouk van der Weijden. "Ik had het gevoel dat ik hier kon winnen, fijn dat het me lukt. Het doel dit seizoen zijn de drie en de vijf kilometer."

Desondanks liet de schaatsster van Team Project 2018 zich de zege welgevallen. "Wat mijn zege op de 1500 meter daarvoor betekent? Hopelijk veel goeds."