Het Nederlands elftal heeft vrijdag fors uitgehaald in het WK-kwalificatieduel met Hongarije. Mede dankzij drie goals van Robin van Persie won Oranje met 8-1 in de uitverkochte Amsterdam Arena.

Van Persie opende al in de zestiende minuut de score met een kopbal die via zijn rug in het doel belandde. Negen minuten later verdubbelde Kevin Strootman ook al koppend de marge.

Jeremain Lens was de maker van het derde doelpunt in de 38e minuut. Vlak voor rust werd het al 4-0 door opnieuw Van Persie, die daarmee Patrick Kluivert evenaarde als topscorer aller tijden.

Het enige smetje op de wedstrijd was de 4-1 die Balázs Dzsudzsák vlak na de pauze maakte. De oud-PSV'er benutte een strafschop na een ongelukkige handsbal van Jeffrey Bruma.

Kruising

Oranje liet zich niet van de wijs brengen en niet veel later maakte Van Persie zijn derde en hij mag zich nu alleen recordhouder noemen. Even later kreeg hij een publiekswissel van coach Louis van Gaal.

Door een eigen doelpunt van Szilárd Devecseri en rake vrije trappen van Rafael van der Vaart, met wat geluk, en Arjen Robben, prachtig in de kruising, werd het liefst 8-1.

Oranje was al geplaatst voor het WK en voert groep D aan met 25 punten uit negen wedstrijden. Dinsdag staat de uitwedstrijd tegen Turkije in Istanbul op het programma.

Dramatisch

Vanaf het begin was duidelijk dat Oranje veel te sterk was voor de Hongaren. Lens maakte al in de derde minuut een onterecht afgekeurd doelpunt. De aanvaller zou buitenspel hebben gestaan. Vlak daarvoor was een kopbal van Jeffrey Bruma van de lijn gehaald.

De PSV-verdediger vormde samen met Ron Vlaar van Aston Villa het centrale duo achterin. Feyenoorders Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi, tijdens de vorige interlands vaste waardes, werden door Van Gaal op de bank gezet. Over de inzetbaarheid van Van Persie was nog twijfel, maar de kleine teen van de aanvoerder bleek voldoende hersteld.

In de eerste helft raakten Kevin Strootman en Daryl Janmaat ook nog de paal, anders had Hongarije er in de rust nog slechter voorgestaan dan de 4-0. In de tweede helft liet Oranje hier en daar de teugels wat vieren, maar mede door het dramatische optreden van de Hongaren kwamen er nog vier goals bij.

Turken

Door te verliezen van het Nederlands elftal is Hongarije de tweede plaats in groep D kwijtgeraakt. Turkije én Roemenië gingen het land voorbij. De Turken wonnen bij Estland (0-2), de Roemenen waren te sterk voor Andorra (0-4).

Umut Bulut zette Turkije in Tallinn na ruim twintig minuten op voorsprong. Kort na de hervatting zorgde Burak Yilmaz voor de tweede treffer.

Door een treffer van Claudiu Keserü stond Roemenië in La Vella halverwege bij Andorra met 1-0 voor. Door Bogdan Stancu werd het 0-2. Uit een strafschop zorgde Gabriel Torje voor nummer drie. Costin Lazar bepaalde de eindstand op 0-4.

Turkije en Roemenië hebben nu twee punten meer dan Hongarije. Nederland is al zeker van de eerste plaats.