Robin van Persie is vrijdag Patrick Kluivert gepasseerd als topscorer aller tijden in Oranje. De aanvoerder van het Nederlands elftal maakte tegen Hongarije drie goals en zette daarmee zijn totaal op 41.

Kluivert had 79 interlands nodig om dat aantal te bereiken, Van Persie heeft nu tachtig 'caps' achter zijn naam. Klaas-Jan Huntelaar staat met 34 treffers in zestig interlands zesde op de lijst.

Dennis Bergkamp is de nummer drie met 37 treffers in 79 duels. Daarachter staat Faas Wilkes met 35 doelpunten in 38 interlands, gevolgd door Ruud van Nistelrooij die er evenveel maakte in zeventig wedstrijden.

De dertigjarige Van Persie maakte in de Amsterdam Arena het openingsdoelpunt tegen de Hongaren en schreef in de 43e minuut de 4-0 op zijn naam. Meteen na de tweede treffer rende hij naar Kluivert, assistent van bondscoach Louis van Gaal, en viel hem in de armen.

Feestvreugde

Vlak na rust maakte Van Persie zijn derde van de avond en de 41e in zijn interlandcarrière. Dit keer was aangever Arjen Robben het middelpunt van de feestvreugde. Kluivert keek vanaf de bank tevreden toe terwijl hij werd 'getroost' door de andere assistent Danny Blind. Na ruim een uur spelen kreeg Van Persie een publiekswissel en mocht Dirk Kuijt nog even meedoen.

Toevallig maakte Kluivert precies 10 jaar geleden, op 11 oktober 2003 tegen Moldavië, zijn veertigste interlandtreffer. Van Persie debuteerde op 4 juni 2005 tegen Roemenië in het shirt van Oranje. De spits van Manchester United voerde tegen Hongarije zijn totaal in de huidige WK-kwalificatie op tot tien treffers.

Kluivert voerde de lijst sinds 7 juni 2003 aan. Wilkes was met 38 jaar en 243 dagen het langst houder van de eretitel.