Rafael Nadal heeft vrijdag de halve finale bereikt van het Masterstoernooi in Sjanghai.

De Spaanse nummer één van de wereld was in twee sets te sterk voor de Zwitser Stanislas Wawrinka: 7-6 (10) en 6-1.

Beide spelers waren aan elkaar gewaagd in de eerste set. Alleen Nadal moest bij 6-5 een breakpunt toestaan, maar Wawrinka wist die kans niet te verzilveren.

Een spannende tiebreak volgde met kansen over en weer. De Zwitser liet nog eens twee setpoints liggen en ook Nadal maakte drie keer een onnodige fout toen hij kansen had om de set naar zich toe te trekken. Bij zijn vierde setpunt was het wel raak voor de Spanjaard: 12-10.

In de tweede set kende Nadal een stuk minder moeite met Wawrinka. Hij verloor nog maar één game en benutte na een uur en vijftig minuten zijn eerste matchpoint.

Nadal treft Juan Martin Del Potro in de halve finale. De Argentijn was in twee sets te sterk voor de Spanjaard Nicolas Almagro: 6-3 en 6-3.

Djokovic

Ook Novak Djokovic bereikte de laatste vier. De Serviër was in de Chinese stad in drie sets te sterk voor de Fransman Gaël Monfils: 6-7 (4), 6-2 en 6-4.

De bijna 2,5 uur durende partij kende een gelijkopgaand begin. Beide spelers moesten twee breaks toestaan in de eerste set, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Monfils plaatste daarin bij 4-3 de enige minibreak en kwam op een 1-0 voorsprong in sets.

In het tweede bedrijf kreeg Djokovic de overhand in het duel, mede doordat Monfils last had van een buikspierblessure.

De nummer twee van de wereld ging twee keer door de service van de Fransman, die aan het einde van de set een medische time-out nam om zich te laten behandelen. Bij 5-2 benutte Djokovic zijn eerste setpoint.

In de derde set had Monfils zijn vorm van het begin van de partij weer even terug. Bij de stand van 3-3 greep hij echter opnieuw naar zijn buik na het halen van een dropshot. Monfils leverde daarna zijn servicegame in en kon niet voorkomen dat Djokovic de partij bij 5-4 uitserveerde.

Djokovic neemt het zaterdag in de halve eindstrijd op tegen Jo-Wilfried Tsonga. De nummer zeven van de plaatsingslijst uit Frankrijk versloeg de Duitser Florian Mayer overtuigend met 6-2 en 6-3.