Autocoureur Maria de Villota is vrijdag op 33-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bevestigd.

"Beste vrienden: Maria heeft ons verlaten. Ze heeft naar de hemel moeten gaan, net als alle engelen", staat er op de Facebookpagina van de Spaanse. 

"We zijn God dankbaar voor het extra anderhalf jaar dat ze bij ons mocht zijn."

De Villota verkeerde in levensgevaar na een crash tijdens een testrit in juli 2012. Op dat moment was ze actief als testcoureur van het Formule 1-team van Marussia. Ze verloor haar rechteroog, maar kreeg begin dit jaar van de artsen weer groen licht om te racen.

Volgens de krant Marca kwam ambulancepersoneel vrijdagochtend te laat om De Villota te redden.

Carlos Gracia, de voorzitter van de Spaanse autosportfederatie, meldt dat De Villota overleed in haar slaap. "Het enige dat ik weet is dat haar persoonlijke assistent haar wakker wilde maken, maar dat ze niet bewoog. Ze was al dood."

Superleague Formula

De Villota kwam onder meer uit in de Superleague Formula en het World Touring Car Championship.

Komende maandag zou de Spaanse haar biografie presenteren. Haar vader Emilio de Villota kwam in de jaren zeventig en tachtig uit in de Formule 1.

Vanuit de autosportwereld kwamen geschokte reacties op haar plotselinge overlijden. ''Ze was na het ongeluk zo gelukkig dat ze nog leefde en toonde zo veel strijdlust. Ze was een prachtig mens met nog volop plannen voor de toekomst'', zei Susie Wolff, de vrouwelijke testrijder van het Formule 1-team van Williams, die goed bevriend was met De Villota.

De Spaanse Formule 1-coureur Fernando Alonso betuigde vanuit Suzuka, waar zondag de Grand Prix van Japan wordt verreden, meteen zijn medeleven.

''Ik weet niet wat te zeggen. Ik bid voor haar en haar familie. Ze was bij iedereen geliefd'', zei de kopman van Ferrari. Ook de Nederlander Giedo van der Garde van Caterham meldde op Twitter zijn bedroefdheid en condoleerde de familie van De Villota.