Sebastian Vettel heeft vrijdag tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Japan de snelste tijd gerealiseerd.

De regerend wereldkampioen van Red Bull Racing snelde op Suzuka naar een tijd van 1.33,852. Daarmee bleef hij zijn teammaat Mark Webber bijna twee tiende van een seconde voor.

Nico Rosberg van Mercedes legde beslag op de derde plaats, voor Kimi Raikkonen en Romain Grosjean. Lewis Hamilton, nog de snelste tijdens de eerste sessie, werd zesde.

Van der Garde noteerde de twintigste tijd, net achter zijn teammaat Charles Pic. De coureur van Caterham moest 's ochtends genoegen nemen met de 21e tijd, hij was een halve seconde trager dan vrijdagcoureur Heikki Kovalainen van Caterham.

In de eerste training schoot de Nederlander van de baan. Hij wist zijn auto net uit de bandenstapels te houden en strandde in de grindbak.

Voldaan

"Ik heb de laatste races weinig steken laten vallen en dat geeft een voldaan gevoel", stelt Van der Garde vrijdag.

"Ik zit voor mijn gevoel nog steeds in een steile prestatiecurve. Van iedere ervaring leer ik weer bij en word ik beter", zegt de Nederlander, die woensdagavond al arriveerde in Suzuka. "Het is fijn om te merken dat iedereen positief over me is, ook bij het team." 

Bijzonder vindt Van de Garde het dat het Japanse circuit een Nederlands tintje heeft. "Het is grappig dat het circuit aanvankelijk is ontworpen door een Nederlander, John Hugenholtz. Daarna is Hermann Tilke er nog eens mee aan de slag gegaan. Zoals het er nu bij ligt, is het absoluut geen makkelijk circuit. Integendeel zelfs. Vooral de eerste sector is erg uitdagend met al die S-bochten." 

​Incidenten

De tweede sessie was vrij incidentrijk. Onder anderen Sergio Perez, Kimi Raikkonen en Pastor Maldonado verloren de controle over de wagen. Vooral Perez maakte een stevige crash. De Mexicaan van McLaren, die nog niet zeker is van een contract voor volgend seizoen, bleef ongedeerd.

Williams kreeg een boete van 60.000 euro voor een stuiterend wiel dat was losgeraakt van de bolide van Maldonado.

Vettel kan zich komend weekeinde al tot wereldkampioen kronen als hij wint en als Alonso tegelijkertijd niet in de top acht finisht.