Jong Oranje heeft mede dankzij een hattrick van Luc Castaignos het EK-kwalificatieduel met Jong Georgië met grote cijfers gewonnen. Het werd donderdagmiddag in Tbilisi 6-0 voor Nederland.

De ploeg van bondscoach Albert Stuivenberg had geen kind aan de Georgiërs.

Jean-Paul Boëtius, die na een lange afwezigheid door blessureleed zijn rentree maakte bij Jong Oranje, opende na een kwartier spelen de score.

Castaignos verdubbelde de marge op slag van rust en vroeg in de tweede helft scoorde de Twente-spits opnieuw.

Nadat de Georgische aanvoerder Nika Kvekveskiri in de 65e minuut een rode kaart kreeg kon Jong Oranje verder werken aan het doelsaldo.

Quincy Promes scoorde twee keer en Castaignos, die ook al de aangever was bij twee treffers, maakte zijn derde. Castaignos kreeg in de slotfase een publiekswissel van Stuivenberg. Hij werd vervangen door Ajacied Davy Klaassen die zijn debuut maakte. Geel was er voor Stefano Denswil.

Chanturia

Nederland is nog zonder puntenverlies in de kwalificatiereeks voor het EK 2015. Vooraf schatte Stuivenberg Jong Georgië, met Vitesse-spelers Valeri Qazaishvili en Giorgi Chanturia in de basis, in als een van de sterkste tegenstanders in de kwalificatiepoule met daarin verder de talenten van Schotland, Slowakije en Luxemburg.

Eerder won Nederland al van Jong Luxemburg (0-1) en Jong Schotland (4-0). Oranje is na de zege op Georgië dan ook koploper in de groep. Jong Slowakije was ook nog zonder puntverlies, maar verloor donderdagavond met 2-1 van Jong Schotland.

De nummers één en vier beste nummers twee van elke poule plaatsen zich voor de play-offs om een ticket voor de eindronde. Maandagavond om 18.30 uur speelt Jong Oranje in de Adelaarshorst in Deventer een oefeninterland tegen Jong Oostenrijk.

Verder

Stuivenberg was donderdag 'ongelooflijk tevreden' met de ruime overwinning. ''Deze uitslag staat hier in Georgië. Ik wil nog wel eens zien wat de andere landen in onze poule hier presteren.''

De keuzeheer had echter ook zijn kanttekeningen. ''Na de 1-0 waren we slordig in de eindfase en maakten we de verkeerde keuzes. Door de goal van Castaignos vlak voor rust werden we geholpen. Daarnaast hebben we ook een aantal grote kansen weggegeven, maar we zijn zeker weer verder in onze ontwikkeling dan een maand geleden in de duels met Schotland en Luxemburg.''