Roger Federer is er donderdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinales van het Masterstoernooi van Sjanghai.

De Zwitser verloor in drie sets van de Fransman Gaël Monfils: 4-6, 7-6 (5) en 3-6.

Federer werd al meteen in de eerste game gebroken en liep vervolgens achter de feiten aan in de eerste set. Monfils kende betrekkelijk weinig problemen om zijn opslaggames te winnen.

Na een sterk begin van het tweede bedrijf moest de 32-jarige Zwitser in de zevende game zijn service inleveren, na enkele onnodige fouten.

Dankzij een zege in een fenomenale rally forceerde Federer een rebreak om in de tiebreak het momentum vast te houden. In de derde set kwam de Zwitser een break van Monfils niet te boven.

Federer was bezig aan zijn eerste toernooi sinds de US Open, waarop hij in de vierde ronde werd uitgeschakeld door Tommy Robredo.

Djokovic

In de kwartfinales neemt Monfils het op tegen Novak Djokovic. De Serviër ontdeed zich in twee sets van de Italiaan Fabio Fognini: 6-3 en 6-3.

Fognini kon amper een vuist maken tegen Djokovic en creëerde geen enkele breakkans. Wel deed hij van zich spreken met zijn gedrag. De Italiaan vond meerdere keren dat het publiek in de Chinese stad te veel geluid maakte. Daarnaast lag hij veelvuldig in de clinch met de umpire.

Djokovic verloor afgelopen week de eerste plaats op de wereldranglijst aan Rafael Nadal.

Nadal

Nadal kende de nodige moeite met Carlos Berlocq. De Spanjaard walste in de eerste set over de Argentijn heen, maar had het in de tweede set een stuk moeilijker: 6-1, 7-6 (5). De partij nam bijna een uur en vijftig minuten in beslag.

In de eerste set brak Nadal, die zelf geen enkel breakpoint weggaf, drie keer door de service van Berlocq. De Zuid-Amerikaan werkte in de tweede set vijf breakpoints weg en nam in de tiebreak zelfs een voorsprong, maar Nadal werkte die op het laatste moment weg en treft nu Stanislas Wawrinka.

Ferrer

Voor David Ferrer viel het doek. De Spanjaard verloor van de ongeplaatste Florian Mayer. De Duitser zegevierde eenvoudig met 6-4 en 6-3. Mayer neemt het in de kwartfinale op tegen Jo-Wilfried Tsonga.

De Franse nummer zeven van de plaatsingslijst won eerder op donderdag van Kei Nishikori. De Japanner bood aanvankelijk kranig weerstand, maar moest de eerste set toch met 7-6 (5) aan de Fransman laten.

Tsonga schakelde daarna een tandje bij en trok de tweede set zonder al te veel moeite met 6-0 naar zich toe.

Del Potro

Juan Martin Del Potro schaarde zich onder de laatste acht zonder te spelen. De als zesde geplaatste Argentijn moest in de derde ronde aantreden tegen Tommy Haas, maar die trok zich voor aanvang van de partij terug. De Duitser, als elfde gerangschikt, heeft last van zijn rug.

Voor een plek in de halve finale speelt Del Potro tegen Nicolas Almagro. De Spanjaard won zijn partij in de derde ronde van de als vierde geplaatste Tsjech Tomas Berdych. Pas na een tiebreak in de derde set stelde Almagro de winst veilig. Het werd na ruim 2,5 uur spelen 6-7 (6), 6-3 en 7-6 (4).