Van de plannen van UEFA-baas Michel Platini (6+5 regel, Financial Fair Play en nog wat) is nog weinig terecht gekomen. Toch heeft hij weer en nieuw ideetje.

In Engeland verdenken ze Platini ervan dat hij een hekel aan Engeland heeft en dat het hem niet zo goed lukt om dat particuliere onderbuikgevoel professioneel te onderdrukken wanneer hij zijn UEFA-kapiteinspet opzet.

Daar konden de Engelsen best eens gelijk in hebben. Platini is namelijk een Fransman, en daarmee is het sluitende bewijs voor vermeende Engelandhaat al bijna geleverd. Engelsen en Fransen begrijpen niets van elkaar, dat weet iedereen. Aan die situatie is sinds Asterix en de Britten niets veranderd.

Platini lijkt op Engelse voetbalclubs net iets sneller boos te zijn dan op clubs uit andere landen. Toen de sjeik van Manchester City zich ooit bereid verklaarde om AC Milan 108 miljoen pond te betalen voor Kaká toonde Platini zich al bij voorbaat hevig verontwaardigd en kondigde hij aan dat hij zich, mocht de transfer doorgaan, sterk zou maken voor een Europese schorsing van City.

Opmerkelijk, omdat hij eerder het woord “normaal” in de mond had genomen toen Real Madrid 94 miljoen euro voor Cristiano Ronaldo neertelde. Ook toen datzelfde Real de magische grens van 100 miljoen euro overschreed om Gareth Bale te halen (de schuldenlast daarmee naar 541 miljoen euro krikkend, zo bleek deze week) zweeg Platini in alle talen.

Knoflookkrans

Jarenlang uitte Platini harde kritiek op Engelse clubs die zichzelf aan een miljardair verkochten en met astronomische sommen geld uit diens portemonnee begonnen te strooien, maar toen AS Monaco en Paris Saint-Germain (geheel toevallig twee Franse clubs) hetzelfde deden, was hij opvallend mild.

Nee, erg consequent is hij niet, maar er zijn verzachtende omstandigheden. Ik bedoel: wat wil je, als je chocola van het leven moet zien te maken in zo’n volstrekt inconsequente moedertaal?

Het Frans valt niet te begrijpen, zelfs niet voor Fransen. Er zijn wel taalregels, maar die gelden altijd voor hooguit de helft van de gevallen. Alle andere gevallen zijn uitzonderingen waar geen peil op te trekken valt. Als je in het Frans achtennegentig wil zeggen, moet je vier-twintig-tien-acht zeggen, maar een willekeurig handjevol andere cijfers is ook goed.

Van mensen die zich in dergelijk koeterwaals door het leven babbelen, met een stokbrood onder de arm, een fles wijn in de knuist en een knoflookkrans om de nek, kun je in alle redelijkheid natuurlijk niet verwachten dat ze voor iedereen dezelfde regels hanteren.

Rancune

Wonderlijk genoeg koos Platini deze week wel een Engelse krant uit (The Independent) om zijn nieuwste ideetje te lanceren: het lijkt hem wel geinig om voor het EK van 2020 Argentinië en Brazilië uit te nodigen.

Welja, waarom ook niet? Als de openingsetappe van de Ronde van Frankrijk in de duinen van Schiermonnikoog of tussen de rendieren in Lapland kan worden verreden, waarom dan geen Europees kampioenschap met Argentinië en Brazilië? Weet je wat: vraag Japan, Australië, Kameroen en Egypte er ook bij. Gezellig.

Misschien moeten we dan wel een subtiele naamsverandering voor het toernooi in overweging nemen. Ik stel als voorlopige werktitel ‘wereldkampioenschap’ of ‘World Cup’ voor, maar daar komen we te zijner tijd wel uit.

Het idee van Michel Platini komt voort uit… rancune, hoe kan het ook anders, want verontwaardigd zijn, daar zijn Fransen erg goed in. Dat gorgelende taaltje van ze leent zich er ook goed voor, natuurlijk.

Het is Platini’s manier om een statement te maken tegen ontwikkelingen binnen de FIFA: “De FIFA schroeft de invloed van Europa steeds verder terug. Er doen steeds minder Europese landen mee aan een WK en ook in het bestuur van de FIFA nemen steeds minder Europeanen zitting.”

Juist ja. De FIFA naait Europa en dus slaat Platini, namens de verenigde gediscrimineerde voetbalnaties van Europa, keihard terug met een EK waaraan een paar niet-Europese landen meedoen, en dus een paar Europese landen minder. Want je moet wel voor je eigen continent opkomen, natuurlijk.

Franse logica. Dat zal ze leren, die Blatter-boys.