Ondanks het feit dat zijn ploeg zich al geplaatst heeft voor het WK, verwacht bondscoach Louis van Gaal een uiterst gemotiveerd Nederlands elftal in de laatste twee kwalificatieduels.

Vrijdag is Hongarije de tegenstander, dinsdag Turkije. Die twee landen strijden nog om de tweede plaats achter Oranje en daarmee de kans op eveneens een WK-ticket.

Van Gaal gelooft er niets van dat die teams daarom meer inzet zullen tonen dan Oranje. ''Elftallen onder mijn leiding vertonen zulk gedrag over het algemeen niet'', zei hij woensdag op zijn persconferentie in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen de Hongaren. ''De spelers zijn uiterst gemotiveerd en hebben de focus volledig op die wedstrijd.''

Hij noemde daarvoor drie redenen. ''Zij zijn ervan doordrongen dat het handig is om straks groepshoofd te zijn op het WK. Daarnaast speelt hun eigen ego mee om zo goed mogelijk te presteren. En dan is er nog het proces naar Brazilië. Al deze jongens moeten zich nog bewijzen."

"Buiten Arjen Robben, Kevin Strootman en Robin van Persie is niemand nog zeker van het WK. Dat weten ze dondersgoed. Dit zijn allemaal testwedstrijden. Er zijn nog genoeg uitdagingen, dat merkte ik vanmiddag ook op de training. Ik denk dat wij altijd met passie spelen. Dat blijkt ook uit het feit dat het stadion weer uitverkocht is. Het publiek ziet dat ook.''

De Jong

De keuzeheer, die nog moet afwachten of hij over de licht geblesseerde Robin van Persie kan beschikken, kondigde wel vast aan dat Oranje hoogstwaarschijnlijk niet twee keer met hetzelfde team zal spelen.

Van Gaal wil verschillende spelers aan het werk zien op weg naar Brazilië, al is dat ook ingegeven door het verschil in speelstijl tussen Hongarije en Turkije.

Hij gaf al aan dat Nigel de Jong tegen de ene opponent meer kans heeft op een basisplaats dan tegen de andere. ''Hij is tegen Hongarije geschikter, maar dat wil niet zeggen dat ik hem tegen Turkije weer vervang.''

Groepshoofd

Oranje staat momenteel negende op de veelbesproken FIFA-ranglijst. Wint de ploeg de komende twee duels, dan stijgt Nederland mogelijk net genoeg om als groepshoofd de loting in te gaan op 6 december. Dat betekent dat het elftal van Van Gaal in elk geval één topland ontloopt in de groepsfase van het eindtoernooi.

''Maar zo belangrijk vind ik de status van groepshoofd ook weer niet'', aldus Van Gaal. '’Daar ga ik mijn opstelling niet van laten afhangen. Ik ben ook niet zo bezig met de wedstrijden van Uruguay en België, onze concurrenten op de FIFA-ranglijst. Wij richten ons op een goed resultaat tegen Hongarije en Turkije en daarna zien we het wel.''