Sebastian Vettel kan zondag op het Japanse circuit in Suzuka zijn vierde wereldtitel op rij binnenhalen. Daarvoor moet hij de race winnen en moet zijn naaste concurrent Fernando Alonso buiten de top acht eindigen. Oud-coureur Jan Lammers blikt vooruit op de race aan de hand van drie stellingen.

Door Thom Groot Nibbelink

1. Na de titel van Vettel kunnen we stoppen met Formule 1.
"Daar ben ik het niet mee eens, haha. Maar het is wel zo dat spanning weg is. Het is voorspelbaar geworden en daarmee ook een beetje saai. Dat komt vooral omdat de betrouwbaarheid van de auto's is verbeterd, waardoor alles van tevoren heel goed berekend kan worden. De regelgeving is ook veel te gecontroleerd. Als je een iets te snelle auto maakt, word je al teruggefloten."

"Ik denk ook dat de Red Bulls gewoon de snelste auto's hebben. En daar gaat Vettel het beste mee om. Ik weet niet of hij de allerbeste coureur is, maar in ieder geval één van de beste. Anders had Mark Webber ook wel zo constant gereden als Vettel en dat is niet het geval. Incidenteel kan hij weleens sneller zijn dan Vettel, maar niet een heel seizoen. Ik zou graag eens Fernando Alonso in hetzelfde team zien rijden als Vettel. Dan wordt het weer spannend.”

2. Kimi Raikkonen maakt Ferrari competitiever.
"Dat denk ik wel. Ik verwacht dat Raikkonen het beste in Alonso naar boven gaat halen en andersom. Raikkonen en Alonso zijn beiden buitengewone goede coureurs. Felipe Massa is ook goed, maar dat is toch ook een beetje een ideale schoonzoon. Soms is het gewoon beter om een beetje irritante ploegmaat te hebben, daar word je alleen maar scherper van."

3. Giedo van der Garde moet weg bij Caterham als Heikki Kovalainen vaste coureur wordt.
"Ik verwacht dat hij op eigen initiatief al aan het kijken is of er verbetering voor hem in zit. Hij is heel consciëntieus bezig om ervaring op te doen. Hij haalt het maximale eruit wat erin zit. En je ziet dat hij per race beter wordt."

"Hij valt de laatste paar races pas op, maar zijn groeiproces is al langer bezig. Hij zou in een sterker team nog wel een stukje beter kunnen. Je hebt voor een goed team ook wel ervaring nodig en die ervaring heeft hij nu. Ik verwacht hem volgend jaar ook gewoon weer terug te zien in de Formule 1."