FIGEAC - David Moncoutié heeft donderdag de elfde etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Fransman, rijdend voor de door dopingperikelen geplaagde Cofidis-ploeg, reed in de slotfase van de rit over 164 kilometer van Saint-Flour naar Figeac verrassend gemakkelijk weg bij zijn Spaanse vluchtmakkers Juan-Antonio Flecha en Egoi Martinez, die alleen oog hadden voor elkaar.

In de gauwigheid bouwde Moncoutié, die zich de hele dag erg strijdlustig toonde, een voorsprong op van meer dan twee minuten.

In de sprint om de tweede plaats won Flecha. De Noor Thor Hushovd was, ondanks zijn ademhalingsproblemen, de snelste van het achtervolgende peloton, dat met een achterstand van 5.58 op de winnaar in Figeac arriveerde. Hij versloeg Erik Zabel en Robbie McEwen in de spurt van de grote groep. Daarin ook de Fransman Thomas Voeckler, die de gele leiderstrui behield.

Beslissende ontsnapping

Moncoutié verdiende de ritwinst, zijn eerste in de Tour. Hij was in eigen omgeving alert en reed constant voorin. Het tempo was hoog, evenals de tenperatuur. In het zonnetje werd zelfs 50 graden gemeten. De beslissende ontsnapping was ook een initiatief van Moncoutié. Hij ontsnapte na ruim 50 kilometer koers in gezelschap van Martinez. Flecha voegde zich even later bij dit tweetal.

Hun grootste voorsprong was ruim 8 minuten. Die liep pas op het eind iets terug. In de voorste gelederen reden de belangrijkste klassementsrenners, onder wie favoriet Lance Armstrong (9e), Jan Ullrich (13e), Voeckler (14e) en Rabo-kopman Levi Leipheimer (15e).