Gregory van der Wiel keerde maandag in Noordwijk naar eigen zeggen als een betere speler terug bij Oranje. De rechtsback van Paris Saint-Germain werd voor de eerste keer opgeroepen door bondscoach Louis van Gaal.

Door Charlie Bootsman

"Ik denk zeker dat ik nu beter ben. Ik had wat aanpassingsproblemen en was niet echt een vaste waarde bij PSG. Nu ben ik goed bezig en voel ik dat ik gegroeid ben als voetballer en als persoon", aldus de oud-Ajacied, die vorig jaar op het EK voor het laatst het shirt van het Nederlands elftal droeg.

Met een grote glimlach meldde Van der Wiel zich dan ook bij Hotel Huis ter Duin. "Dit is mooi man. Het is alweer een tijd terug. Ik ben er echt blij mee. Ik heb me voorgenomen om te gaan bikkelen dit jaar en dat heeft me hier gebracht."

Onder de vorige coach Carlo Ancelotti moest Van der Wiel het vaak doen met invalbeurten. Zijn nieuwe baas Laurent Blanc stelt hem wel telkens op. "Hij heeft me het vertrouwen gegeven. Het gaat heel goed de laatste tijd. Ik ben tevreden over mijn prestaties."

Concurrentie

Tussen de bedrijven door heeft Van der Wiel niet de tijd genomen om de interlands van Oranje te bekijken. "Mijn focus lag op Paris Saint-Germain. Ik wilde daar mijn stempel drukken en basisspeler worden. Dat was mijn doel. Wat daarna kwam, moest vanzelf blijken."

Van Gaal baarde bij afwezigheid van Van der Wiel opzien door bijvoorbeeld Paul Verhaegh op te roepen. De aanvoerder van FC Augsburg was niet eens bekend bij zijn concurrent. "Eerlijk gezegd niet. Ik heb hem nog nooit in mijn leven zien voetballen. Maar ik focus me niet op wie wel en niet mijn concurrent is."

Feyenoorder Daryl Janmaat zal de belangrijkste speler zijn met wie Van der Wiel moet wedijveren. "Het is een goede voetballer en ik vind het mooi om de concurrentie met hem aan te gaan. Maar ik ben voor het eerst hier en ga mijn best doen om er bij te blijven. Laten we dat eerst maar doen."

Onderschat

Van der Wiel kan wel begrip opbrengen voor het feit dat Van Gaal hem tot nu toe passeerde. "Als je niet regelmatig speelt, is het meer dan logisch denk ik. Het is ook beter om in goede vorm terug te komen dan half half." Toen Ronald Spelbos, hoofdscout van de KNVB, zich onlangs meldde bij het duel met Benfica in de Champions League kwam Van der Wiel voor het eerst weer in aanraking met Oranje.

"Ik heb een goed gesprek met hem gevoerd. Ik weet dat ze me ongetwijfeld in de gaten houden. Ik speel op een aardig niveau om voor het Nederlands elftal in aanmerking te komen. De Franse competitie wordt wel onderschat. Het is erg fysiek en daarin ben ik ook heel veel gegroeid. Ik ben veel sterker geworden, slimmer en qua ervaring word je natuurlijk ook beter."

Met Van Gaal wordt het de eerste kennismaking voor Van der Wiel. Alleen rond zijn overstap naar Paris Saint-Germain sprak hij even met de bondscoach. Over zijn tweede WK na de finaleplaats in 2010 durft Van der Wiel daarom nog niet te spreken. "Het zou fantastisch zijn om weer een WK mee te maken, zeker in Brazilië. Als het aan mij ligt ben ik erbij, maar ik kan alleen mijn voeten laten spreken. Ik ben iemand die niet snel loslaat, nu wil ik ook mijn kans grijpen."