Zoals Jannes van der Wal waren er niet veel. De vermaarde anekdote waarin de Friese dammer in slaap valt in de trein en daardoor zijn tweestrijd miste kent iedereen. Zelf zei hij daarover: ''Mijn bekendste partij, is de partij die ik niet heb gespeeld.''

Door Hendrik Meijnders

Het tv-interview met Mies Bouwman in 1982, daags na zijn behaalde wereldtitel in Brazilië, is online zelfs nu nog ongemakkelijk om naar te kijken. Overigens mag er op last van Bouwman nooit meer een herhaling van worden uitgezonden.

Van der Wal gaf niets om uiterlijk. Slobbertrui, ribfluwelen broek en om zijn voeten geitenwollen sokken in sandalen. Zelf zei hij daarover: ''Kleren maken de man, niet de dammer.'' 

Hij was vrij man en kon zo onbekommerd nachtenlang trainen door potjes te spelen en te analyseren in denksportcafé de Evenaar in Groningen. Zelf zei hij daar over: ''Een mens wordt geboren en hij gaat dood. Daartussenin bestaat de mogelijkheid om te dammen.'' Zoals Jannes van der Wal zijn er niet veel.

Dit zijn flarden sportgeschiedenis uit 'Sportlegendes', deel twee in een serie van vijf waarvan het eerste deel bewierookt werd in De Wereld Draait Door. Matthijs van Nieuwkerk zei een jaar geleden: 'Dit is het begin van een serie – een Hall of Fame – geschreven door de beste sportschrijvers van Nederland.'

Verkooptechnisch is het even logisch als begrijpelijk dat deze quote nu als marketinginstrument wordt gebruikt. Dat van die beste sportschrijvers blijft arbitrair. Het zijn vooral de verhalen over veelal vergeten Nederlandse sporters die imponeren.

Piet van Kempen

Erik Brouwer schrijft over Piet van Kempen. Gevierd baanwielrenner in de jaren twintig van de vorige eeuw, die de handen tot in Madison Square Garden in New York op elkaar kreeg en schat-hemeltje-rijk werd maar zijn fortuin verloor na de dood van zijn vrouw en manager.

Je lacht als Nelli Cooman tegen Edwin Winkels zegt: ''Ik heb Carl Lewis en Ben Johnson op die eerste meters mijn kont laten zien,'' als ze terugkijkt op haar superstart. Je fronst als Nelli zegt: ''Eigenlijk vond ik atletiek geen moer aan. Echt ver-schrik-ke-lijk!'' 

En naast fijne tv-documentaires maken kan Kees Jongkind ook schrijven. Hij stoft het verhaal over de loopbaan van judoka Angelique Seriese terecht af, opdat haar prestaties in ieder geval weer even tevoorschijn komen. Het verhaal over Wim Suurbier van Leo Verheul is gewoon erg goed.

Denk aan de afleveringen van Andere Tijden Sport om nog meer een idee te krijgen. Ook hier gaat de reis elke keer terug in het rijke vaderlandse sportverleden. Ook hier worden de verhalen met evenveel bedrevenheid gebracht. En ook hier ben je op z’n minst nieuwsgierig naar de volgende aflevering.  

Cijfer: 7,5

Sportlegendes

- Twaalf winnaars die geschiedenis schreven -
Uitgever: Balans

ISBN-nummer: 9789460036842
Auteurs: meerderen
Pagina’s: 264
Prijs: 17,50 euro