SAINT-FLOUR - Richard Virenque heeft het weer geflikt. De -jarige Fransman pakte woensdag, uitgerekend op de Franse nationale feestdag, zijn ritzege in de Ronde van Frankrijk mee. Virenque won de tiende en langste rit van de ronde, tussen Limoges en Saint-Flour, na een monsterontsnapping.

Het eerste peloton, met klassementsleider Thomas Voeckler,arriveerde met iets meer dan vijf minuten achterstand inSaint-Flour. Voeckler blijft in het geel. Ook Lance Armstrong enJan Ullrich zaten in de eerste groep met achtervolgers.

De rit over 237 kilometer was de eerste serieuze bergrit, metnegen cols. De ritwinnaar, die lange tijd met de Belg Axel Merckxop kop reed, kwam op alle bergen als eerste door en veroverde ookde bergtrui. Hij nam die over van de Italiaan Paolo Bettini.

Virenque won al zes keer eerder het bergklassement in de Tour.Voor Virenque was het zijn zevende ritzege in de Tour. Zijneerste etappe won hij tien jaar geleden op Luz Ardiden. Vorig jaarzegevierde hij in Morzine, eveneens na een lange ontsnapping.