AMSTERDAM - Marco van Basten en John van 't Schip verwachten snel met de KNVB tot zaken te kunnen komen over een contract als bondscoaches van het Nederlands elftal. Het tweetal leidde woensdagmorgen de training van het tweede elftal van Ajax, maar had daarvoor met de leiding van Ajax en de KNVB gesproken. Het is de bedoeling dat Van Basten en Van 't Schip een contract voor vier jaar gaan tekenen.

Bekijk video:
Breedband / Modem

"Ik verwacht geen al te grote problemen", zei Van Basten over een overgang van het duo naar Zeist. Het tweetal heeft nog een contract bij Ajax. "Ik heb altijd gezegd nog even in de luwte te willen blijven, maar ik ben ook altijd een onberekenbare spits geweest. Ik wil graag als bondscoach aan de slag. Ik vind het een prettig idee dat de zaak in een stroomversnelling is gekomen."

Enorme uitdaging

Van Basten, die nog nooit een club onder zijn hoede had, weet dat de overgang groot zal zijn. "Maar zo'n mogelijkheid als deze mag je niet laten lopen. Het is een enorme uitdaging, al overvalt het me wel."

Van Basten moet in de nieuwe constructie de bondscoach worden, Van 't Schip zijn assistent. "Ik zal het gezicht naar buiten zijn, het aanspreekpunt", aldus Van Basten.

Duidelijkheid

De beoogde opvolgers van Advocaat en Wim van Hanegem hadden woensdagochtend telefonisch contact met Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB. Die gaf later aan dat ook hij verwacht dat er op korte termijn wel duidelijkheid zal komen. "Er is toch een aantal zaken dat je wilt bespreken. De positieve grondhouding is er bij beide partijen. Er spelen echter dingen zoals commercie, imago en de rol naar het team, die je niet op de achterkant van een sigarendoos afhandelt."