Epke Zonderland en Yuri van Gelder lijken zich op te kunnen maken voor een toestelfinale bij de WK turnen in Antwerpen.

Zonderland bezet met een een score van 15,433 voorlopig de derde plaats in de kwalificaties aan de rekstok. 

Hoewel er maandagavond en dinsdagochtend nog tal van turners in actie komen lijkt de olympisch kampioen verzekerd van een plaats in de toestelfinale op zijn favoriete onderdeel.

Alleen de Japanner Kohei Uchimura (15,658) en Fabian Hambüchen deden het tot dusverre beter: 15,633. De Duitser won vorig jaar op de Olympische Spelen zilver achter Zonderland. 

De Fries won nog nooit een wereldtitel en liet vorige week weten erg gemotiveerd te zijn om goed te presteren op de WK.

De beste acht turners plaatsen zich voor de finale van zondag. 

Zonderland nam geen risico en turnde slechts een van zijn twee dubbele combinaties van vluchtelementen. Het leverde hem een D-score, de moeilijkheidsgraad, op van 7,1. In de finale wil hij dat met zestienden opschroeven naar 7,7.

Op brug zit een finaleplaats er vrijwel zeker niet in, hoewel Zonderland een degelijke oefening turnde, die hem een score van 15,400 opleverde. Daarmee is hij na drie van de vier subdivisies gedeeld achtste met Uchimura.

Bekijk de slideshow:

Van Gelder

Van Gelder kwam aan de ringen tot een score van 15,566. Tot nu toe deden alleen de Amerikaan Brendan Wynn (15,700) en de Rus Aleksandr Balandin het beter. De nummer vier van de Spelen in Londen kwam in het Antwerpse Sportpaleis tot 15,600.

Van Gelder moet bij de beste acht eindigen in de kwalificaties om zaterdag mee te mogen doen in de finale. Dinsdag komt de vierde en laatste subdivisie in actie. Bij het laatste WK, in 2011 in Tokio, werd Van Gelder uiteindelijk vijfde. 

Hij miste daardoor deelname aan de Olympische Spelen. De Brabander heeft de afgelopen tijd hard gewerkt om na zijn schorsing weer een medaille te winnen op een groot toernooi.

Deurloo

Hoewel Bart Deurloo op zijn favoriete onderdeel rek ten val kwam, sloot hij zijn meerkamp af met een score van 85,365. De Nederlander gaat ervan uit dat hij daarmee een plaats bij de beste 24 allrounders heeft veroverd. 

Nu driekwart van de turners in actie is gekomen, bezet hij de vijftiende plaats..

Deurloo weet dinsdagmiddag of zijn score op de openingsdag van de wereldkampioenschappen voldoende is voor een plaats in de meerkampfinale