Bondscoach Javier Minguez van de Spaanse wielrenners heeft zich kritisch uitgelaten over Alejandro Valverde.

Doordat de renner van Movistar zondag in de finale van de mondiale wegwedstrijd in Florence niet achter (zijn ploeggenoot) Rui Costa aan ging, zou Spanje naast de regenboogtrui hebben gegrepen.

Costa zette succesvol de jacht in op Valverde's landgenoot Joaquim Rodriguez, die op weg leek naar de zege. In de sprint bleek de Portugees de sterkste.

Volgens Minguez had Valverde er alles aan moeten doen om de tegenaanval van Costa te neutraliseren. "Rodriguez had echt een gouden medaille verdiend. Het irriteert me enorm dat we hier genoegen moeten nemen met de tweede en derde plaats", meldt de keuzeheer in Spaanse media.

"Joaquim reed erg goed, maar Alejandro maakte een heel grote fout. Valverde had achter Costa aan moeten gaan, dan had hij nu in de regenboogtrui gestaan. Hij had op elke beweging moeten reageren, zelfs op die van een televisiemotor. Twee medailles is misschien reden voor een feestje, maar door deze fout zijn we geen kampioen geworden."

Zelf zei Valverde dat hij de benen niet had om te reageren op de demarrage van Costa. De Spanjaard is met zijn derde plaats wel de eerste renner in de geschiedenis die op vijf verschillende WK's in de top drie is geëindigd.