ZURICH - De tv-rechten van het wereldkampioenschap voetbal in 2002 en 2006 vallen buiten een mogelijk faillissement van de KirchGruppe. De bedreigde mediagigant, die maandag uitstel van betaling heeft aangevraagd wegens een schuldenlast van ruim 6,5 miljard euro, heeft eind vorige maand de uitzendrechten overgeheveld naar de BV Kirch Sport.
KirchGruppe

Die is in het Zwitserse belastingparadijs Zug gevestigd. Dat heeft een woordvoerder van de wereldvoetbalbond
FIFA

Kirch kocht de lucratieve tv-rechten voor een garantiesom van bijna 2 miljard euro. Door de verschuiving naar de BV in Zug kunnen de uitzendrechten niet worden gebruikt om de enorme concernschuld af te lossen. De transactie van Kirch met de WK-rechten zou hebben plaatsgehad met instemming van de FIFA en de betrokken banken.

"Deze overheveling van de tv-rechten garandeert dat alle geplande uitzendschema's van het WK in 2002 kunnen worden uitgevoerd", liet een FIFA-woordvoerder weten. "Het is een voorzorgsmaatregel, die te prefereren is boven een situatie onder uitstel van betaling of een beëindiging van het contract."

Kirch heeft voor het WK dit jaar in Azië al een bedrag van 813 miljoen euro aan de FIFA betaald. Het laatste deel, ongeveer 65 miljoen euro, dient de Duitse firma twintig dagen na afloop van het WK over te maken. Volgens de FIFA is dat bedrag gedekt.

Profclubs

De 36 professionele voetbalclubs in Duitsland, die gezamenlijk de eerste en tweede Bundesliga vormen, komen niet meteen in de problemen door het dreigende bankroet van het Kirch-imperium. In de kas van de overkoepelde organisatie Deutsche Fussball Liga zit een bedrag van 41 miljoen euro. Over de verdeling van dit bedrag wordt komende donderdag tijdens crisisberaad een beslissing genomen.

De KirchGruppe dient dit jaar zowel in mei als in augustus 100 miljoen euro voor de uitzendrechten van de beide Bundesliga's te betalen. Dat is contractueel vastgelegd in een verbintenis tot 2004 met een totale waarde van 1,53 miljard euro. Vrijwel alle profclubs hebben in Duitsland hun begrotingen gebaseerd op de grote inkomsten uit het tv-contract. Zij komen in directe betalingsproblemen indien de uitkeringen van Kirch uitblijven of fors lager uitvallen.

Krediet

Een staatsfonds voor de bedreigde profclubs is uitgesloten, zo liet een woordvoerder van kanselier Schröder weten. De voorzitter van de Bundesliga, Werner Hackmann, had eerder gesuggereerd dat de Duitse overheid het voetbal met een overbruggingskrediet van 200 miljoen wilde redden indien de KirchGruppe falliet zou gaan.

/ECONOMIEMediaconcern Kirch failliet (video)