AMSTERDAM - Marco van Basten wordt met grote waarschijnlijkheid de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Ajax heeft woensdag bekendgemaakt dat KNVB-directeur Henk Kesler de club heeft gevraagd om contact met de oud-international te mogen opnemen. Ajax heeft dat verzoek ingewilligd. De club is bereid mee te werken aan een eventuele overgang van Van Basten.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Naast Van Basten wordt ook John van 't Schip benaderd. De laatstgenoemde zou met Van Basten de technische leiding bij Oranje in handen moeten krijgen. Dinsdag hadden de oud-spelers van Ajax al verklaard dat ze interesse hebben in een functie in Zeist. "We hebben er zin in", lieten ze weten.

Gesprek

KNVB-directeur Kesler had maandag een gesprek met Johan Cruijff over de opvolging van Dick Advocaat. De voormalige vedette van Oranje maakte daarin duidelijk dat Van Basten en Van 't Schip in zijn ogen de meest geschikte kandidaten zijn.

Van Basten, momenteel assistent-trainer van Van 't Schip bij Jong Ajax, was niet eerder zelfstandig trainer van een club. Van 't Schip was enige tijd coach van FC Twente, maar leverde daar zijn contract vroegtijdig in. Beiden zijn oud-international en komen voort uit de Ajax-school. Zowel Van 't Schip als Van Basten heeft (bij Ajax) Cruijff als trainer gehad.

Mocht het duo naar Zeist vertrekken, dan zou Ajax dat betreuren. "Zij hebben met Jong Ajax zeer goed gepresteerd. Vorig seizoen hebben ze met ons tweede elftal het kampioenschap behaald en pakten zij ook nog de beker", aldus algemeen directeur Van Eijden.

Waardige opvolger

De Amsterdamse club heeft aangegeven aan de KNVB dat, indien de trainers van Jong Ajax benoemd worden tot nieuwe bondscoaches, zij tijd nodig heeft om een waardige opvolger aan te stellen. Beide trainers zullen werkzaam blijven bij Ajax tot er meer duidelijkheid is.