FC Twente heeft zondag op doelsaldo de koppositie in de eredivisie gepakt door in de eigen Grolsch Veste met 5-0 te winnen van FC Groningen, dat de hele tweede helft met tien man speelde.

De Tukkers kwamen door de zege op vijftien punten uit acht wedstrijden, net zoveel als PSV en sc Heerenveen. Twente heeft echter een doelsaldo van +16, waar de Eindhovenaren op +12 staan en de Friezen op +5.

Vitesse heeft een punt minder dan deze drie ploegen, maar de ploeg van Peter Bosz heeft nog een inhaalwedstrijd tegoed tegen ADO Den Haag. Dat duel staat woensdag op het programma.

Twente is na FC Groningen, PEC Zwolle en PSV al de vierde verschillende koploper in dit nog jonge seizoen van de eredivisie.

Eghan

De ploeg van Michel Jansen had slechts een helft nodig om de tegenstander volledig zoek te spelen. Halverwege was FC Groningen al nergens meer. De stand na 45 minuten was 3-0, bovendien had het elftal van trainer Erwin van de Looi op dat moment al een man minder op het veld.

Johan Kappelhof kreeg vlak voor rust de rode kaart van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer, de vijfde uitsluiting alweer dit jaar voor FC Groningen. De verdediger tikte Shadrach Eghan onderuit, die net op het punt stond een voorzet van Dusan Tadic in te tikken. Tadic zelf benutte vervolgens de toegekende strafschop, alweer voor de vijfde keer dit seizoen.

Dat betekende op slag van rust 3-0. Aanvoerder Rasmus Bengtsson had in de negentiende minuut de score, met enige hulp van een Groningse verdediger, al geopend met zijn vierde competitietreffer uit een voorzet van Felipe Gutierrez. Eghan, alom aanwezig, maakte de 2-0 in de rebound na een fraaie poging van Quincy Promes.

Corona

FC Twente had in die fase al vaker kunnen scoren. Tadic schoot in het zijnet, Luc Castaignos raakte de paal en Roberto Rosales zag een inzet enkele centimeters naast gaan. Voor Groningen was er ook een kans. Na ongeveer een half uur had Michael de Leeuw de bal vrij voor het inkoppen, maar hij liet dat na.

Na de hervatting kwam Groningen met een man minder amper nog de middenlijn over. Het doel was vooral de schade niet al te hoog laten oplopen. Publiekslieveling Eghan maakte al snel de 4-0 voor FC Twente, door te scoren nadat doelman Marco Bizot nog net een inzet van Castaignos had gestuit.

FC Twente gebruikte het restant om met Youness Mokhtar en Jesus Corona nog meer talenten aan het publiek te showen. Het leidde soms tot vermakelijke taferelen en nog een fraaie treffer van Corona. De Mexicaan, die zijn competitie- en thuisdebuut voor Twente maakte, zorgde met een stift voor de eindstand.