Graziano Pellè heeft zondag voor de zoveelste keer zijn waarde voor Feyenoord bewezen. Met een hattrick loodste de Italiaan de Rotterdammers overtuigend langs ADO Den Haag: 4-2.

Feyenoord, dat een dramatische competitiestart had, staat zo nog maar twee punten achter op de koppositie in de eredivisie. De ploeg van coach Ronald Koeman heeft dertien punten uit acht duels.

Aanvoerder Pellè opende al in de zesde minuut de score op aangeven van Lex Immers. Het duurde tot het einde van de eerste helft voor Feyenoord verder afstand nam via een prachtige treffer van Bruno Martins Indi.

Ook na rust was Pellè scherp. De aanvalsleider scoorde in de 54e minuut na een goede voorzet van Miquel Nelom en benutte negen minuten later een strafschop die werd toegekend omdat invaller Samuel Armenteros gevloerd werd.

Tot overmaat van ramp voor ADO miste Mike van Duinen ruim tien minuten voor tijd nog een strafschop. Ricky van Haaren redde even later alsnog de eer voor de nummer zeventien van de competitie. Door een eigen doelpunt van Jordy Clasie werd het zelfs 4-2.

Aanvoerder

Feyenoord trad zonder de gepasseerde Armenteros aan en met Jean-Paul Boëtius terug in het basisteam. Ook Stefan de Vrij, verlost van een schorsing, en Jordy Clasie, in plaats van Ruud Vormer, maakten hun rentree in het Rotterdamse elftal. Meest opvallend was evenwel de aanvoerdersband om de arm van Pellè.

Bij absentie van De Vrij en Clasie fungeerde de Italiaanse centrumspits afgelopen donderdag in de bekerwedstrijd tegen FC Dordrecht (3-0) al als captain. Op het officiële formulier met de opstellingen stond De Vrij tegen ADO weer als vertrouwde aanvoerder vermeld. Maar het was wel degelijk Pellè die zich voor de wedstrijd bij arbiter Serdar Gözübüyük meldde als 'captain'.

De nummer 9 van Feyenoord was niet alleen formeel de leider van de thuisploeg. Hij gaf ook tijdens de wedstrijd het goede voorbeeld. Pellè maakte een zeer gedreven indruk en was een voortdurende plaag voor de Haagse verdediging. In de zevende minuut opende hij de score uit een fraaie aanval, met Clasie en Immers (ex-ADO Den Haag) in een dienende rol (1-0).

Jammerlijk

Feyenoord kon daarna niet meteen doordrukken. Het tempo en de durf verdwenen uit het spel, waardoor ook het legioen in de zonnige Kuip stilviel. Vlak voor de rust kwamen de bezoekers weer in grote problemen. Nadat Daryl Janmaat een open kans jammerlijk had gemist (naast), verdubbelde Martins Indi met een mooie uithaal alsnog de score: 2-0. Pellè legde de bal met zijn borst klaar.

Na de rust kwam de zege van Feyenoord niet in gevaar. Het was uiteraard Pellè die de uitslag nog wat meer aanzien gaf. In de slotfase schoot Van Duinen namens ADO een strafschop hoog over het doel. Van Haaren kwam nadien tegen zijn oude club alsnog tot scoren, waarna Clasie de bal ook nog in eigen doel kopte.