SC Heerenveen heeft zich dankzij een 2-1 zege op streekgenoot Cambuur Leeuwarden naast PSV aan kop van de eredivisie genesteld. Vitesse volgt na winst in de Gelderse derby tegen NEC op een punt, maar heeft een duel minder gespeeld. 

In de competitie van de verrassende uitslagen heeft Vitesse na zondag plotseling de beste papieren in handen gekregen. De club met grote ambities uit Arnhem won zondagmiddag de beladen uitwedstrijd bij NEC: 2-3.

Lucas Piazon tekende pas in blessuretijd voor de winnende treffer. Vitesse verovert woensdag de koppositie als het de inhaalwedstrijd bij het laaggeklasseerde ADO Den Haag winnend afsluit.

Het elftal van trainer Peter Bosz was de betere ploeg in het sfeervolle Goffert-stadion. Vitesse slaagde er echter niet in om het krachtsverschil in voldoende doelpunten uit te drukken. Zo had NEC tot het laatste fluitsignaal uitzicht op een resultaat.

Leerdam

Vitesse kwam na elf minuten op voorsprong door alweer de vierde competitietreffer van Kelvin Leerdam (0-1). De bezoekers uit Arnhem domineerden, maar zagen de thuisclub zich toch terug in de wedstrijd knokken.

Jakob Jantscher had na 32 minuten nog pech dat de bal via beide palen weer terug in het veld rolde. Nog geen minuutje later mocht de thuisclub alsnog juichen. Doelman Piet Velthuizen keerde eerst nog een inzet van Navarone Foor, maar was kansloos op de rebound van Christoph Hemlein (1-1).

Penalty

NEC mocht zich aanrekenen dat het nog voor rust wederom op achterstand kwam. Velthuizen bereikte met een lange uittrap Mike Havenaar, die tot zijn eigen verbazing zomaar richting het doel van de thuisclub kon dribbelen. De spits wilde net uithalen toen hij door Pavel Cmovs in de rug werd gelopen.

Scheidsrechter Pol van Boekel twijfelde geen moment en floot voor een strafschop, die door Theo Janssen werd benut (1-2).

Voordeel

Ook in de tweede helft verloor Vitesse zelden de controle over de wedstrijd. Havenaar miste twee uitgelezen mogelijkheden op de 1-3 voordat hij wel scoorde. De glaszuivere treffer werd echter afgekeurd omdat scheidsrechter Pol van Boekel tot zijn eigen spijt al voor een overtreding had gefloten.

Het foutje van de arbiter leek grote gevolgen te krijgen toen invaller Michael Higdon in de 85e minuut voor 2-2 zorgde. Vitesse bleek echter nog in staat tot een slotoffensief. Davy Pröpper en Gaël Kakuta raakten eerst nog de lat voordat Piazon wel doel trof.

Heerenveen

Alfred Finnbogason heeft zondag sc Heerenveen de winst bezorgd in de beladen Friese derby tegen SC Cambuur. De IJslander maakte in de tweede helft de winnende treffer: 2-1.

Heerenveen had het aan Cambuur te danken dat het niet al snel op achterstand kwam. De thuisclub probeerde via de opbouw gevaar voor het doel van keeper Leonard Nienhuis te stichten, maar het was juist Cambuur dat op de counter dicht bij de openingstreffer was. Oliver Feldballe en Jody Lukoki hadden het vizier echter niet op scherp staan en lieten na het meegereisde publiek uit Leeuwarden te laten juichen.

Stil

Dat publiek werd na zeventien minuten helemaal stil. Ajax-huurling Mitchell Dijks stoomde op aan de rechterkant en kon nog net worden afgestopt door Mohamed El Makrini. Heerenveen bleef echter in de aanval via Rajiv van la Parra, die de bal voor kon geven. Daar sprong Luciano Slagveer hoog boven Lucas Bijker uit en zorgde met het hoofd voor de 1-0. Het duel zakte daarna terug tot een bedenkelijk niveau. Beide ploegen waren slordig in balbezit en op enkele afstandsschoten na viel er qua voetbal weinig te beleven in het Abe Lenstra-stadion.

Na de pauze kroop Cambuur meer naar voren. Daar had de ploeg ook alle reden toe, want ondanks de achterstand waren de gasten in de eerste helft vrijwel gelijkwaardig aan de thuisploeg. Na een uur spelen had Michiel Hemmen de gelijkmaker op zijn schoen, maar hij schoof de bal voorlangs. Vier minuten later was het wel raak via Lukoki, die de 1-1 tegen de touwen schoot.

Stift

Lang duurde het evenwicht op het scorebord echter niet. Vanaf de aftrap zocht Heerenveen de aanval en dat betaalde zich uit in een nieuwe voorsprong. Van la Parra verstuurde de bal vanaf de rechterkant naar Finnbogason. Die profiteerde maximaal van het uitglijden van Ramon Leeuwin en stifte prachtig de 2-1 achter Nienhuis. Het was alweer de tiende treffer van de IJslander dit seizoen.

Cambuur probeerde na die klap nog wel terug te komen, maar was niet bij machte om echt aanspraak te maken op de gelijkmaker. Invaller Kevin Brands was nog het dichtst bij de 2-2, maar hij kreeg zijn voet net niet tegen de bal. Dichterbij kwam Cambuur niet, waardoor de eerste Friese derby een prooi voor Heerenveen is geworden.