Voor Laurens ten Dam is de wegwedstrijd van de wereldkampioenschappen wielrennen vroegtijdig ten einde gekomen. De Belkin renner kneep na iets minder dan tweehonderd kilometer in de remmen.

Het parcours in Toscane wordt zondag geteisterd door zware regenval. De wegen zijn daardoor spiegelglad. Ten Dam was één van vele renners die ten val kwam.

Ook Tourdebutant Tom Dumoulin haalde de grens van tweehonderd kilometer net niet. Johnny Hoogerland haalde die mijlpaal wel, maar hield het vlak daarna voor gezien. Ook Sebastian Langeveld haalde de eindstreep niet.

De wegwedstrijd verliep desastreus voor Groot-Brittannië. Oud-Tourwinnaar Bradley Wiggins kneep zondag al vroeg in de remmen gevolgd door regerend Tourkampioen Chris Froome.

Wiggins was eerder op de dag ten val gekomen samen met Björn Leukemans en Alberto Contador. Froome reed op achterstand van de grote groep met favorieten. 

Ook de Ierse outsiders Nicholas Roche en Daniel Martin, de Amerikaan Tejay van Garderen, oud-wereldkampioen en Mark Cavendish, Samuel Sanchez en Richie Porte stapten af. Oud-wereldkampioen Cadel Evans kon na een valpartij eveneens een streep door zijn WK zetten.

Volg de wegstrijd van het WK wielrennen in ons liveblog